Eštonova očekuje od Nikolića da nastavi evropski put

Brisel

Eštonova očekuje od Nikolića da nastavi evropski put

Politika -
Visoka predstavnica EU dodala je da je u razgovoru sa Nikolićem istakla i važnost regionalne saradnje i pomirenja, i istakla da je "ohrabrena time što je čula da će Srbija nastaviti da doprinosi stabilnosti i napretku čitavog regiona

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton rekla je da je veoma zadovoljna današnjim razgovorom u Briselu sa novim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i dodala da današnji sastanak vidi kao prvi od mnogih.

"Prenela sam poruku gospodinu Nikoliću da očekujem da nastavi evropski put, i da cela EU podržava Srbiju u tim naporima. Takođe sam naglasila da je potrebno rešiti određena pitanja, kako bi se krenulo napred", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

Ešton je dodala da je ohrabrujuće to što je čula od Nikolića "da će svi dogovori koji su do sada postignuti u dijalogu sa Prištinom, biti u potpunosti sprovedeni".

"Takođe sam naglasila da ćemo, čim se formira nova vlada (Srbije) i stvori mogućnost za to, morati da ubrzamo proces (pregovora Beograda i Prištine) i budemo spremni da se izborimo sa svim teškoćama. Dalje sam naglasila čvrstu poziciju EU da su za nas od ključne važnosti puna saradnja i sloboda kretanja za pripadnike Euleksa", navela je Eštonova.

Visoka predstavnica EU dodala je da je u razgovoru sa Nikolićem istakla i važnost regionalne saradnje i pomirenja, i istakla da je "ohrabrena time što je čula da će Srbija nastaviti da doprinosi stabilnosti i napretku čitavog regiona".

"To su osnovni principi EU i za mene nema mesta u današnjem svetu za retoriku iz prošlosti", piše u saopštenju Ketrin Ešton posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track