EŠTONOVA U BEOGRADU: Hrabra Srbija ide napred!

Palata Srbija

EŠTONOVA U BEOGRADU: Hrabra Srbija ide napred!

Politika -
Predsednik Srbije je rekao i da su Eštonovoj još jednom rekli da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, a da je ona uzvratila da u EU to znaju i da niko od Srbije i ne traži da prizna Kosovo

BEOGRAD - Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton poručila je danas u Beogradu da je rukovodstvo Srbije pokazalo viziju i hrabrost u donošenju teških odluka i suočavanju sa velikim političkim izazovima, što je, kako je istakla, rezultiralo odlukom svih članica EU da donesu odluku o otvaranju pregovora o članstvu bez novih uslova.

Ešton je pohvalila napredak postignut u razgovorima sa Prištinom i istakla da je bila zadovoljna kada je članicama EU predstavljala taj napredak kao i time što je mogla da kaže da postoje konkretni rezultati u primeni briselskog sporazuma.

"Juče sam se srela 13. put sa premijerima Dačićem i Tačijem i srešću se opet, razgovori će se nastaviti u nedeljama i mesecima pred nama. Neće biti letnje pauze za sve, jer moramo da pokažemo napredak", kazala je Ešton posle sastanka sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

Ona je dodala i da je zadovoljna što se Srbija priprema ubrzano za pregovore o članstvu, ističući da i EU radi svoj deo posla.

Nikolić: Srbija u istom tempu nastavlja prema Evropi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da Srbija nastavlja u istom tempu da ispunjava obaveze koje je preuzela prema EU, ali i prema svojim građanima kada je bolji život u pitanju.

Nikolić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton rekao da se razgovaralo o svim problemima, da su joj nagovestili šta Srbija može da izvede uz saglasnost građana, šta je ono što mora da se uradi, ali i šta je to što će biti prelomna tačka.

Predsednik Srbije je rekao i da su Eštonovoj još jednom rekli da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova, a da je ona uzvratila da u EU to znaju i da niko od Srbije i ne traži da prizna Kosovo.

On je naveo da postoji otvorena komunikacija sa privremenim institucijama u Prištini, da postoje dva gledišta - jedno srpsko da je Kosovo suštinska autonomija i drugo, da je Kosovo nezavisno, te da se verovatno nikada i ne bi dogovorili bez EU, a da će taj dogovor verovatno biti osnova za za bolju buduću saradnju.

EU ima knjigu baveza koju Srbija mora da ispuni, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija je svesna svojih obaveza, vlada ubrzano priprema tim koji će je voditi iz pregovora u pregovore.

"Teško da neko može Srbiju da skloni sa njenog evropskog puta", poručio je predsednik Nikolić.

On je podsetio da uskoro dolazi i evropski komesar za proširenje Štefan File sa željom da pomogne Srbiji da stane rame u rame sa ostalim evropskim državama.

"Srbija kao suverena država koja zna svoje interese i obaveze umeće da ispuni obaveze i interese svojih građana", zaključio je Nikolić.

Ivica Dačić: Sporazum i nastavak dijaloga ne vode priznanju Kosova

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da Beograd i Priština treba da nastave dijalog o svim temama od interesa, a ne samo o onim koje nam drugi nameću, ali je precizirao da nastavak dijaloga nikako ne znači da sporazum ide u pravcu nekog pravno obavezujućeg dokumenta ili priznanja Kosova.

Dačić je ovim preciziranjem reagovao na pitanje - ima li vremenskog okvira za drugi deo sporazuma - koje je izveštač Rojtersa uputio šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Premijer je istakao da Beograd i Priština treba da nastave dijalog i o drugim temama, poput pitanja državne i privatne imovine, ali i položaju Srpske pravoslavne crkve, a ne samo o onim "koje nam drugi nametnu".

"Moramo i o drugim stvarima da razgovaramo, kao što su pitanja državne i privatne imovine, položaja SPC , kulturnog nasleđa, crkvene imovine... Biće tu mnogo tema i imamo o mnogo stvari da razgovaramo u narednom periodu", rekao je premijer.

"To ne znači da sporazum ide u pravcu, kao što to neko najavljuje, nekog pisanog sporazuma, pravno obavezujućeg... ili ka priznanju", istakao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track