EU ne razmatra ponovno uvođenje viza Srbiji

vesti

Autor:

BEOGRAD -- Evropska unija trenutno ne razmatra mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane Srbije zbog povećanog broja onih koji u zemljama Unije traže azil.

Srbija, kandidatura, status kandidata, pregovoro o članstvu

BEOGRAD -- Evropska unija trenutno ne razmatra mogućnost ponovnog uvođenja viza za građane Srbije zbog povećanog broja onih koji u zemljama Unije traže azil.

Ipak, od vlasti u Beogradu očekuje se pojačana kontrola granica, poručuju zvaničnici Evropske unije, javlja B92.

Prema podacima nadležnih službi u toku je drugi talas lažnih zahteva za dobijanje azila od ukidanja viza, a samo u septembru trajni boravak u Nemačkoj po tom osnovu tražilo je 800 državljana Srbije.

Srbija i Evropska unija zajedno će pojačati kontrolu granica kako bi bio smanjen priliv zainteresovanih da trajni boravak u nekoj od zemalja Evropske unije isposluju zahtevima za azil, najavljeno je u četvrtak.

Lažni azilanti za sada ne ugrožavaju bezvizni režim za građane Srbije, ponovio je državni sekretar za migracije i azil u belgijskoj vladi Melkior Vatele.

“Nema razloga da pitanje vizne liberalizacije sa Srbijom bude ponovo stavljeno na dnevni red. Taj režim se primenjuje, funkcioniše, usavršava i nećemo to postavljati na dnevni red samo zato što pojedinci pokušavaju da zloupotrebe proceduru”, rekao je Vatele.

Azil traže siromašni stanovnici nerazvijenih opština u Srbiji a zahteve najčešće upućuju Švedskoj, Belgiji i Nemačkoj.

Državna sekretarka nemačke pokrajine Bavarske Emilija Miler podsetila je da se azil daje samo politički progonjenim osobama, kakvih u Srbiji, prema njenoj oceni, nema.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, odakle je navodno pojačano iseljavanje u zemlje EU, izjavio je da gradska vlast do sada nije bila sa tim upoznata.

On je pozvao nadležne u evropskim zemljama, da dostave precizne informacije o broju građana iz Bujanovca koji su zatražili azil, kako bi opština reagovala i objasnila im da vizna liberalizacija ne omogućava dobijanje političke ili ekonomske zaštite u nekoj od država Unije.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (5)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • vesna

  vesna

  Kakoje to moguce? Nama je ovde sve bolje i sve lepse, cudi me da toliko ljudi i dalje masovno iseljavaju? ili...

  5 Odgovori 
 • Срба

  Срба

  баш би било штета!ssОткада су нам укинули визе Срби толико путују да је Србија скоро полупразна.

  3 Odgovori 
 • Vladimir

  Vladimir

  EU NE RAZMATRA PONOVNO UVOĐENJE VIZA SRBIJI
  ________________________
  uvodjenje viza i zabrana putovanja jednoj nmaciji ili zemlji je nacisticki cin! to su radili nemci za vreme drugog svetskog rata zabranjujuci ljudima da se slobodno setaju jedino uz papire su mogli da se krecu a to je preteča viza i pasosa! toliko o vasim biometrijskim pasosim ... više a i vizama! dakle nismo daleko dogurali do ausvica!

  1 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Beowulf

  Beowulf

  Al' siti nepismen, Vlado! A i neobavesten! Pa Nemci su bas zbog toga poslednja nacija na svetu koja ce zabraniti ulazak politicki progonjenima. U slucaju Roma i ostale boranije ne radi se ni o kakvom politickom progonu, znas i sam, rekao ti Dacic, ali koliko god para da imaju ti zapadnjaci ne vole da ih prave budalama.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Nisam aplaudirao Vladimiru Putinu jer mi je njegova administracija bez obrazloženja zabranila ulazak u Rusiju Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!