EU: Nikoliću, ne menjaj politiku Srbije

Ekskluzivno iz Brisela

EU: Nikoliću, ne menjaj politiku Srbije

Politika -
Od novog srpskog predsednika Brisel očekuje nastavak procesa evrointegracija i što hitniji početak pregovora s Kosovom, kao i što brži nastavak reformskog procesa

BRISEL - Očekivanja.

Zvaničnici EU čestitali su lideru SNS Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji, ali su odmah izneli svoja očekivanja. Kako je za Kurir rekao portparol Evropskog saveta Alehandro Ulzurun de Asanza i Munjoz, pred Nikolićem je dosta posla.

Izazovi iz Brisela

- Želimo gospodinu Nikoliću da uspe da odgovori na sve izazove koji se sada postavljaju pred njega, posebno kad je reč o očekivanju naroda i ekonomskom razvoju. Nadamo se da će nastaviti s dosadašnjom politikom Srbije i da će uspeti da ispuni sve zadatke kako bismo imali dovoljno argumenata da Evropska komisija preporuči Savetu početak pregovora za pristupanje EU - rekao je Munjoz.

Maja Kocijančić, savetnica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, za naš list pojasnila je da su sledeći koraci koje je neophodno načiniti u nastavku evropskih integracija zapravo vezani za dogovore s Prištinom.

- Ono što mi u EU sad očekujemo je da se vlada brzo formira i da nastavi dosadašnjim putem ispunjavanja obaveza koje je Srbija preuzela kao kandidat za članstvo u EU. U tom kontekstu, nastavak dijaloga između Beograda i Prištine je presudan. Sigurna sam da će to biti nastavljeno čim Srbija dobije novu vladu i predsednik bude zvanično na funkciji. Konkretno, obe strane su razgovarale o pitanjima o kojima još nema dogovora kao što su telekomunikacija ili energija. Veoma važan segment je i implementacija svega o čemu je postignut dogovor - rekla Kocijančić.

Peter Stano, savetnik komesara za proširenje EU Štefana Filea, takođe očekuje od Nikolića nastavak procesa evrointegracija.

Čekaju dela

- Nikolić je odgovoran i polaže račune srpskom narodu. Mi ga ohrabrujemo da nastavi evropski put. Razumete da EU ne sudi o nekome na osnovu onoga što je rekao ili što neki ljudi misle o njemu, već na osnovu onoga šta radi, na osnovu njegovih dela. Nikolić je predsednik, ima evropsku agendu i očekujemo da nastavi proces evrointegracija - kaže Stano.

Podrška Kastra i SAD

Kubanski predsednik Raul Kastro čestitao je novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kube. Nikolić bio šef parlamentarne grupe prijateljstva s Kubom. SAD pozdravljaju to što je novoizabrani predsednik Tomislav Nikolić potvrdio svoju posvećenost evropskoj budućnosti Srbije, izjavila je portparolka Stejt departmenta Viktorija Niland.

EK: Sarađivaćemo s Nikolićem

U Evropskoj komisiji, kako saznajemo, nisu bili nimalo iznenađeni rezultatima predsedničkih izbora u Srbiji. Diplomatski izvor Kurira iz EK je pojasnio da je smena vlasti bila očekivana i da ne treba preuveličavati činjenicu da evropski zvaničnici do sada nisu imali komunikaciju s Nikolićem.

- Ni afera s njegovom diplomom i nepoznavanjem jezika nije prepreka za dobru saradnju. I predsednik Rumunije je bio u sličnoj poziciji kada je došao na vlast, pa je sa njim ostvarena korektna saradnja - kaže naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track