EVO KAKO NAS ŠPIJUNIRAJU: NSA dala milione Guglu, Fejsbuku i Majkrosoftu!
Foto: Rojters

Stigao dokaz - plaćali vodeće internet kompanije

EVO KAKO NAS ŠPIJUNIRAJU: NSA dala milione Guglu, Fejsbuku i Majkrosoftu!

Planeta -
Dokumenta koja je Gardijanu prosledio Edvard Snouden opisuju probleme zbog odluke američkog suda i obilaženju zakonskih akata

LONDON - Američka nacionalna bezbednosna agencija (NSA) platila je milione dolara za troškove najvećih internet kompanija, obuhvaćenih programom za prisluškivanje "Prizma", piše Gardijan, pozivajući se na poverljive materijale koji su mu dostavljeni.

List piše da su troškovi plaćeni nakon odluke suda da su pojedine aktivnosti NSA bile neustavne. Kompanije "Gugl", "Jahu", "Majkrosoft" i "Fejsbuk" pretrpele su troškove da bi ispunile nove zahteve za sertifikaciju nakon presude FISA suda. FISA je Zakon o nadgledanju i obaveštajnim radnjama u inostranstvu iz 1978. godine, a u sudskoj presudi od oktobra 2011. godine navodi se da je NSA time što nije razdvojila domaće od stranih komunikacija prekršila četvrti amandman.

Iako se ova presuda ne tiče direktno programa "Prizma", dokumenta koja je Gardijanu prosledio odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden opisuju probleme koje je ova odluka nanela agenciji i napore koje je trebalo da uloži da bi uskladila svoje operacije. Ovaj materijal prvi je dokaz finansijskog odnosa između vodećih internet kompanija i NSA, navodi britanski list.

Obaveštajna agencija mora da ima godišnje "sertifikate" koje potpisuje FISA sud kako bi imala pravni okvir za operacije nadzora. Međutim, sertifikati su, nakon presude, bili obnavljani na privremenoj osnovi, dok je agencija radila na iznalaženju rešenja za procese koji su proglašeni nelegalnim. U belešci NSA sa oznakom "strogo poverljivo" iz decembra 2012. godine navodi se da je to dovelo do višemilionskih troškova, koje je moralo da pokrije Odeljenje za posebne izvore ove agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja