Evo šta Dinkić nudi DS i SPS

Predlog

Evo šta Dinkić nudi DS i SPS

Politika -
Programom nove vlade predviđa se uvođenje reda u javne finansije, podrška privredi, razvoj poljoprivrede, decentralizacija i regionalizacija Srbije...

BEOGRAD - Ujedinjeni regioni Srbije (URS) ponudili su Demokratskoj stranci (DS) i Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) ekonomski program buduće vlade.

Programom se predviđa uvođenje reda u javne finansije, podrška privredi, razvoj poljoprivrede, decentralizacija i regionalizacija Srbije, kao i profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima.

Dokument je, međutim, "otvoren" za dopune, navode u URS, posebno u domenu socijalne politike, s obzirom na to da su DS i SPS stranke socijaldemokratske orijentacije.

URS je predložio donošenje najkasnije do kraja septembra hitnih i radikalnih mera za konsolidaciju javnih finansija i smanjenje budžetskog deficita na oko četiri do pet odsto BDP-a, odnosno na ispod tri odsto u narednim godinama.Tim merama predviđa se smanjivanje birokratije i eliminisanje nepotrebnih troškova države, uz zaštitu najugroženijih slojeva stanovništva.URS predlaže i ukidanje brojnih parafiskalnih nameta, poput naknada koje su poslednjih godina uvedene posebnim zakonima različitih ministarstava, kao i sve nepotrebne lokalne takse."Neophodno je reformisati politiku sopstvenih prihoda koje ostvaruju razne republičke agencije i komisije. Njih danas gotovo niko ne kontroliše i one poprilično arbitrarno određuju svoje tarife.

Naknade državnih agencija i komisija treba ukinuti ili smanjiti, tj. upodobiti ih realnim mogućnostima privrede i maksimalno uprostiti njihovo administriranje", navodi se u dokumentu URS-a.

URS predlaže i izmenu Zakona o PDV-u, kako bi se malim i srednjim preduzećima omogućilo da PDV plaćaju kada naplate posao, a ne kada ispostave račun, kao do sada, jer bi to, po oceni URS-a, značajno poboljšalo likvidnost preduzeća i skratilo rokove plaćanja roba i usluga.

Kao ključnu stavku u antikriznim merama za privredu, URS predlaže subvencionisane kredite za likvidnost i investicije, navodeći da je taj program dao veoma dobre rezultate i značajno ublažio udar prvog talasa krize u periodu 2009-2010. godine.

URS je u dokumentu predložio i profesionalizaciju rada javnih preduzeća, odnosno "razbijanje partijskih monopola" nad javnim preduzećima na svim nivoima, uz to da javna preduzeća treba da vode stručnjaci i profesionalni menadžeri izabrani na konkursu.

Dokumentom se predlaže nastavak i intenziviranje podsticaja direktnih stranih investicija kroz bespovratna sredstva od 4.000 do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, s tim da maksimalan podsticaj treba da dobiju investitori iz automobilske industrije, elektronike i informacionih tehnologija, kao i oni koji investiraju u nerazvijenim područjima.

U delu programa posvećenom poljoprivredi, URS predlaže dvostruko veći budžet za poljoprivredu, zagarantovan sistem podsticaja, ukidanje uslovljavanja isplate subvencija plaćanjem doprinosa za PIO, pravedniju raspodelu subvencija i stimulaciju investicija u poljoprivredi.

Zalažući se za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, URS predlaže direktan izbor gradonačelnika, formiranje novih opština u velikim gradovima, ukoliko za to postoji ekonomska opravdanost, i decentralizaciju republičkih institucija.

Predlaže se i javna rasprava o promeni Ustava radi regionalizacije i dalje decentralizacije Srbije, kao i promena izbornog sistema, čime bi bilo obezbeđeno da predstavnici svih regiona i gradova budu zastupljeni u Skupštini Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja