EVROPA APELUJE: Zaustavite nasilje u Ukrajini! Vratite se dijalogu

Eskalacija nasilja u Kijevu

EVROPA APELUJE: Zaustavite nasilje u Ukrajini! Vratite se dijalogu

Planeta -
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je da politički lideri u Ukrajini sada moraju da preuzmu zajedničku odgovornost za ponovnu izgradnju poverenja

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i niz evropskih zvaničnika zatražili su danas da vlasti i opozicija u Ukrajini hitno prestanu sa nasilnim akcijama i pokrenu pregovore o mirnom rešenju krize.

"Veoma sam zabrinuta zbog nove skalacije nasilja i izveštaja o žrtvama", poručila je Eštonova u saopštenju za medije, dodajući da osuđuje svaku upotrebu nasilja, uključujući i paljenje partijskih prostorija i drugih javnih zdanja.

Ketrin Ešton, foto Rojters
Ketrin Ešton, foto Rojters

Ešton je pozvala rukovodstvo Ukrajine da se okrene osnovnim uzrocima krize i ocenila da bi političke odluke trebalo da se donose u parlamentu i da bi Ukrajina trebalo da se hitno vrati parlamentarnom procesu.

"Politički lideri sada moraju da preuzmu zajedničku odgovornost za ponovnu izgradnju poverenja i stvaranje uslova za efikasno rešavanje političke krize", navodi se u saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove na čijem je čelu Ešton.

Rešenje za političku krizu u Ukrajini trebalo bi da uključi formiranje nove inkluzivne vlade, napredak po pitanju ustavnih reformi i pripreme za transparentne i demokratske predsedničke izbore, zaključila je visoka predstavnica, uz poruku da je EU spremna da pomogne Ukrajini u tom procesu.

I ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade Grčke, koja predsedava EU, Evangelos Venizelos izrazio je duboku zabrinutost zbog nasilja u Ukrajini.

"Apelujemo na uzdržanost i povratak dijalogu", poručio je Venizelos putem Tvitera.

Štefan File, foto Rojetrs
Štefan File, foto Rojetrs

Istovremeno, evropski komesar za proširenje Štefan File je, takođe putem te društvene mreže, upozorio da nasilje i konfrontacija ugrožavaju budućnost zemlje i poručio da je "dijalog jedino rešenje".

Osudama nasilja u Kijevu pridružili su i se predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski i šef švedske diplomatije Karl Bilt, pozivajući vlast i opoziciju da sednu za pregovarački sto i zajednički potraže miran izlaz iz krize."Samo dijalog i demokratija mogu da donesu rešenje. Svi u Ukrajini imaju odgovornost da obezbede mirno i nenasilno rešenje nakon današnjih tragičnih žrtava", napisao je Bilt na svom Tviter nalogu.

Izrazivši šokiranost i tugu zbog žrtava na ulicama, Šulc je, takođe putem Tvitera, poručio da su "uzdržanost i dijalog, a ne nasilje, put ka izlazu iz krize".

Na vesti o pogoršanju situacije u Ukrajini reagovao je i nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer, koji je pozvao na okončanje krvavog nasilja u toj zemlji i izrazio strahovanje da se ukrajinska vlada vraća nasilju, preneo je Rojters.

"Pozivam obe strane u sukobu u Ukrajini da potraže političko rešenje kroz pregovore. Povratak nasilju u Ukrajini svakako nije način da se postigne dogovor i dobra budućnost za zemlju", naveo je Štajnmajer posle današnjeg telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Leonidom Kožarom.

Štajnmajer je pohvalio nedavne posredničke napore Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi i rekao da takvi napori bi trebalo da budu nastavljeni.

U pisanom obraćanju iz kancelarije nemačkog ministra pozivaju se ukrajinske opozicione grupe da se "hitno vrate na kolosek od ranijih dana i na pregovore (sa zvaničnim Kijevom) o političkom rešenju".

U međuvremenu, slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak ocenio je na svom profilu na Tviteru da je nasilje "ćorsokak za sve strane u Ukrajini" i da je preko potreban nastavak šireg društvenog dijaloga o nezadovoljstvu u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track