Evropi i Rusiji laknulo što je pobedio Obama

Izbori u SAD

Evropi i Rusiji laknulo što je pobedio Obama

Planeta -
Stari kontinent i Kremlj s oduševljenjem primili vest da je dosadašnji predsednik Amerike osvojio još jedan mandate
1 / 6

VAŠINGTON - Van Amerike navijali za Obamu.Neizvesna pobeda Baraka Obame na predsedničkim izborima u SAD, na kojima je osvojio veći broj glasova od svog protivkandidata, republikanca Mita Romnija, predstavlja veliko olakšanje za Evropu i Rusiju. Naime, brojne ankete sprovedene pre predsedničkih izbora u SAD pokazivale su da je Obama van američkog kontinenta mnogo popularniji od Romnija, a kada je na izborima pre dva dana dobio 303 elektorska glasa, a Romni 206, pokazalo se da je to tako i u SAD.BBC ističe da je Evropa mnogo više priželjkivala da nastavi saradnju s dosadašnjim liderom SAD Barakom Obamom nego da započinje odnose s Romnijem ako on postane novi američki predsednik.- I ako se promene neki ključni ljudi u Obaminoj administraciji tokom njegovog drugog mandata, predsednikova pobeda znači da neće biti dramatične promene politike s kojom bi evropske prestonice morale da se suoče - navodi BBC.Obaminu pobedu iščekivali su i najviši ruski zvaničnici, s obzirom na to da je drugi kandidat na američkim izborima bio Romni, koji je tokom svoje kampanje isticao da je Rusija najveći neprijatelj i opasnost za Ameriku. To je u svojoj poruci Obami, nakon proglašenja njegove velike pobede, posebno naglasio ruski premijer Dmitrij Medvedev:- Obama je pouzdan partner, pun razumevanja. Srećan sam što na čelu najmoćnije sile nije neko ko smatra da im je Rusija najveći neprijatelj.Američki milijarder Donald Tramp pozvao na revoluciju: Idemo na Vašington!Američki milijarder Donald Tramp (66), koji je na predsedničkim izborima u SAD podržavao republikanca Mita Romnija, pozvao je na revoluciju nakon što je objavljeno da je Obama pobedio na izborima. On je na svom Tviter nalogu ispisao nekoliko poruka u kojima je izbore nazvao sramnim i nedemokratskim:1. „Obama je izgubio toliko poverenja građana, a ipak osvojio izbore. Trebalo bi da organizujemo revoluciju u ovoj zemlji“2. „Ne smemo ovo da dozvolimo. Trebalo bi da krenemo na Vašington i zaustavimo ovu parodiju. Nacija nam je podeljena“3. „Hajde da se borimo do poslednjeg i sprečimo ovu veliku i odvratnu nepravdu. Ceo svet nam se smeje“4. „Ovi izbori su velika prevara i lakrdija. Mi nismo demokratija“5. „Naša zemlja je sada u ozbiljnom problemu... kao nikada ranije“6. „Elektorski koledž je katastrofa za demokratiju“Izborna krađaU mnogim gradovima građani su prijavljivali razne nepravilnosti, a na pojedinim biračkim mestima i izbornu krađu. Jedan od glasača je snimio kako na monitoru za glasanje pritiska ime Baraka Obame, dok mašina istovremeno zaokružuje Mita Romnija.

Čestitke iz celog svetaObami je na pobedi čestitao čitav svet. Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Obami rečima:- Duboko cenim naše međusobne susrete i razgovore o pitanjima vezanim za nemačko-američke, kao i o prevazilaženju finansijske krize.Romni čestitao protivnikuMit Romni je odmah nakon objavljivanja rezultata pozvao Obamu i čestitao mu.- Želim im svima dobro, posebno predsedniku, prvoj dami i njihovoj deci. Predsednik Obama će biti uspešan u vođenju nacije - rekao je Romni pristalicama u Bostonu.Legalizovali marihuanu i gej brakoveKolorado je postao prva država koja je na referendumu legalizovala konzumiranje marihuane, a Merilend, Mejn i Vašington prve koje su na referendumu prihvatile gej brakove. Korišćenje marihuane dozvoljeno je u velikom broju država, ali su odluku o tome donosile institucije. Isto je i sa gej brakovima.Prvo pozvao KlintonaNakon proglašenja pobede Barak Obama je prvo pozvao svog prethodnika Bila Klintona da mu zahvali na podršci. Njih dvojica su, prema navodima medija, bili u svađi još od 2008, kad je Obama pobedio Hilari Klinton u stranačkoj trci za nominaciju. Odnose su izgladili kad je Hilari postala državna sekretarka, a pisalo se da Klinton Obamu podržava tokom kampanje zbog žene.Demokratama Senat, Kongres republikancima Amerikanci su, pored predsednika, birali i 33 od 100 senatora i svih 435 kongresmena u Predstavničkom domu. U Senatu su demokrate zadržale tesnu većinu, a republikanci su odbranili većinu u Predstavničkom domu. To znači da će Obama imati teškoće ako hoće da progura neki ambiciozan zakon u drugom mandatu.Obama: Najbolje tek dolaziPredsednik Amerike je u prvom postizbornom govoru istakao da su izbori vratili duh i veru u to da svako može ispuniti svoje snove.- Znamo u našim srcima da za Ameriku najbolje tek dolazi. Hvala svima koji su glasali. Bez obzira na to da li ste glasali za mene ili Romnija, vi ste izneli vaš glas - kazao je Obama.

Barak rekorder na Tviteru!Obama je oborio i rekord na Tviteru, gde je njegova poruku da mu predstoje još jedan mandat sa 580.000 retvitova postala najpopularnija u istoriji te socijalne mreže. On je na Tviteru napisao „još četiri godine“ i objavio sliku sa ženom Mišel. Pre njega rekord je držao pevač Džastin Biber sa tvitom o devojčici umrloj od raka, koji je imao 223.000 retvitova.Povratak klana KenediDemokrata Džozef Kenedi Treći, unuk Roberta Kenedija, ubijenog 1968, vratiće sada čuvenu porodicu u Predstavnički dom kao predstavnik Masačusetsa. Pre dve godine, Patrik Kenedi, sin Teda Kenedija, najavio je da se neće kandidovati za Predstavnički dom, okončavši posle više od 60 godina neprekidno prisustvo tog klana u američkom parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track