EK primila na znanje Dačićevu izjavu

EK primila na znanje Dačićevu izjavu

Politika -
Ono što je važno za Srbiju jeste posebno reforma pravosuđa, hvatanje u koštac s korupcijom i organizovanim kriminalom, zaštita manjina i ranjivih grupa, sloboda medija i samnjivanje broja azilanata, kaže Stano

BRISEL - Evropska komisija je "primila na znanje ono što je javljeno da je rekao srpski premijer, ali mi ne dajemo nikakve opaske ili osvrte na izjave političara", izjavio je u Briselu predstavnik u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano je tako odgovorio na pitanje novinara o tome kako Evropska komisija gleda na izjavu premijera Dačića da "ulazak Srbije u Evropsku uniju koče oni koji izgubili Drugi svetski rat, dok je Srbija bila među pobednicima u tom ratu", i da li Komisija smatra da je ta izjava "uvredljiva za neke članice EU".

Predstavnik za štampu komesara za širenje EU Štefana File je naveo da u vezi s tim i sa Izveštajem Komisije o napretke Srbije može ukazati na to što je File prošle nedelje u Beogradu predočio, a to je da se "srpske vlasti moraju usredsrediti na ono što je od prvenstvene važnosti".

"Ono što je važno za tu zemlju jeste posebno reforma pravosuđa, hvatanje u koštac s korupcijom i organizovanim kriminalom, zaštita manjina i ranjivih grupa, sloboda medija, a za srpske građane je bitno da se preduzmu mere za smanjivanje priliva azilanata kako bi se održao EU režim bez viza", što znači sprečavanje zloupotrebe vizne liberalizacije, rekao je predstavnik.

Na molbu da se osvrne i na izjave predsednika Parlamenta Nemačke i šefa nemačke diplomatije da Hrvatska ne sprovodi dobro sve reforme i uslove da bi polovinom iduće godine postala članica Evropske unije, Stano je uzvratio da "svaka članica EU može imati sopstveno mišljenje". Ukazao je da su "sve zemlje EU potpisale sporazum o članstvu s Hrvatskom, pošto su pregovori o tome uspešno okončani", uz ocenu da su vlasti u Zagrebu "ispunile sva merila".

Stano je primetio da "činjenica da je Evropska komisija utvrdila neka polja na kojima još Zagreb mora ostvariti napredak, ne znači da Hrvatska nije, ili da neće biti spremna za članstvo 1. jula iduće godine". Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele je danas, na ministarskom zasedanju EU u Luksemburgu, rekao da "Nemačka želi da Hrvatska postane članica EU, ali Zagreb najpre mora da ispuni uslove za članstvo". "Neće biti veštačkih prepreka za Hrvatsku, ali ni ustupaka, i mi ćemo ozbiljno istrajati na onome što je tačku po tačku utanačeno između EU i Hrvatske", podvukao je Vestervele. Predsednik nemačkog parlamenta Norbert Lamer je zatražio da se zaustavi celokupni proces ulaska novih članica u EU, uključujući Hrvatsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track