Evropski parlament traži sankcije protiv ruskih energentskih kompanija
Foto: AP

Nove kazne

Evropski parlament traži sankcije protiv ruskih energentskih kompanija

Planeta -
EP poziva da se usvoje mere protiv ruskih kompanija, između ostalog u energetskom sektoru, kao i ruskih investicija i aktiva u EU, na reviziju svih sporazuma sa Rusijom radi njihove moguće suspenzije, navodi se u rezoluciji

BRISEL Evropski parlament (EP) pozvao je vlasti Evropske unije da neodložno uvedu sankcije ruskim energetskim kompanijama koje rade na evropskom tržištu, prekinu izgradnju gasovoda Južni tok i revidiraju, a možda i stave van snage, sve sporazume sa Rusijom, javila je danas ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na danas usvojenu rezoluciju EP.

EP "smatra, da gasovod Južni tok ne treba graditi i da treba da budu dostupni drugih izvori isporuka", navodi se u tekstu dokumenta.

Za tekst rezolucije glasalo je 437 poslanika, protiv je bilo 49 a 85 se uzdržalo, navodi agencija.

"EP poziva da se usvoje mere protiv ruskih kompanija, između ostalog u energetskom sektoru, kao i ruskih investicija i aktiva u EU, na reviziju svih sporazuma sa Rusijom radi njihove moguće suspenzije", navodi se u rezoluciji.

Poslanici su, takođe, naglasili, hitnu potrebu zajedničke politike energetske bezbednosti "radi smanjenja zavisnsoti EU od ruske nafte i gasa, uključujući diversifikaciju isporuke energenata, punu primenu Trećeg energetskog paketa i mogućnost obustavljanja uvoza gasa u slučaju potrebe".

EP traži opsežne sankcije protiv Rusije Foto AP
EP traži opsežne sankcije protiv Rusije Foto AP

RIA Novosti navodi da će rezolucija biti predata evropskim instancama, kao i drugim državama, uključujući vlade Rusije i Ukrajine.Ruska agencija naglašava da taj dokument "ima karakter preporuke i nije obavezujući".

Agencija Interfaks je navela da je u rezoluciji usvojenoj u Strazburu EP pozvao Savet EU da pojača drugu fazu sankcija Rusiji i pripremi treću fazu - ekonomske sankcije. Takođe, navodi ta ruska agencija, poslanici su potvrdili poziv Savetu EU da brzo primeni embargo na oružje i tehnologiju dvostruke namene.

Sankcije, koje predlaže EP, odnose se delom i na Krim, koji se prisajedinio Rusiji. EP poziva na uvođenje ekonomskih, trgovinskih i finansijskih ograničenja Krimu i njegovom rukovodstvu.

U rezoluciji se, navodi Interfaks, ukazuje da EP podržava ukrajinske vlasti u ostvarivanju prava na samoodbranu i obnavljanje vlasti, a Rusija upozorava od upada pod izgovorom eskalacije situacije.

Prema mišljenju poslanika EP, destabilizacija na jugoistoku Ukrajine izazvali su zajedno "proruski naoružani, uvežbani i dobro koordinisani separatisti" i "ruskih snaga specijalne namene".

Poslanici su potvrdili "punu podršku teritorijalnoj celovitosti Moldavije", nazivajući neodgovornim potezom molbu vlasti otcepljene moldavske oblasti Pridnjestrovlja za prisajedinjenje Rusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track