Fejsbuk gradi centar vredan milijardu dolara!

Ima se, može se

Fejsbuk gradi centar vredan milijardu dolara!

Tech -
Kompanija Fejsbuk planira da izgradi centar za čuvanje i obradu podataka vredan milijardudolara u gradu Altona u saveznoj državi Ajova

Kompanija Fejsbuk planira da izgradi centar za čuvanje i obradu podataka vredan milijardudolara u gradu Altona u saveznoj državi Ajova. Novi objekat zauzimaće površinu od 130.000 metara kvadratnih i biće po mišljenju kompanije "najsavremeniji data centar na svetu".

Pojedini izvori tvrde da će se izgradnja centra koji za sada nosi ime "Katapult" odvijati u dve faze od kojih svaka vredi oko 500$ miliona. Vrednost celokupnog projekta procenjuje se na 1.5$ milijardi. U utorak, sedmog maja održaće se sastanak kome će prisustvovati predstavnici kompanije, Uprave za ekonomski razvoj države Ajove i Gradskog veća Altona. Zvaničnici države Ajove kao i kompanije Fejsbuk odbili su da za sada komentarišu najavljeni projekat.

Planirano je da se novi objekat nalazi u oblasti koja se naziva "data centar koridor" zbog svog pristupa međudržavnom sistemu optičkih kablova koji je već instaliran u gradu Altona i proteže se pravcem međudržavnog autoputa 80. Pored dobre saobraćajne komunikacije planiranu lokaciju karakterišu jednostavan pristup električnoj energiji i vodosnabdevanju kao i mala verovatnoća rizika od prirodnih katastrofa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track