Feliks: Ne odustajem, skačem ponovo danas!
Foto: Red Bul

Feliks: Ne odustajem, skačem ponovo danas!

Planeta -
Došli smo do ovog trenutka, nema šanse da sada odustanemo, rekao je neustrašivi padobrana

ROZVEL - Feliks Baumgartner ne odustaje.

Austrijanac je nakon odlaganja iz kapsule izašao vidno razočaran i obećao da će ponovo pokušati. Neposredno pre planiranog lansiranja kapsule u kojoj je austrijski padobranac Feliks Baumgartner trebalo do odleti do ivice svemira odakle bi izveo spektakularni skok, uzletanje je odloženo zbog jakog vetra.

Svet je s pažnjom očekivao novi poduhvat Neustrašivog Feliksa, ali je skok nakon brojnih odlaganja na kraju odložen. Austrijanac je bio vidno razočaran i obećao je da će ponovo pokušati.

"Došli smo do ovog trenutka, nema šanse da sada odustanemo", rekao je Baumgartner.

"Pošto sam tako dugo u ekstremnim poduhvatima, naučio sam da strah koristim kao svoju prednost. Strah mi je postao prijatelj. On me sprečava da odem predaleko preko crte", rekao je Neustrašivi Feliks ranije.

Prema parametrima Feliksovog tima balon može da uzleti jedino ako je brzina vetra manja od tri kilometra na sat, a vetrovi juče i danas postižu mnogo veću brzinu. Balon je napravljen od osetljivog materijala, a postoji samo jedan razervni zbog čega organizatori nisu želeli da rizikuju.

Iz Red Bula, tima koji organizuje skok Feliksa Baumgartnera rekli su da misija nije otkazana, samo odložena do boljih vremenskih uslova.

Feliks će uz pomoć balona sa helijumom uzletjeti do stratosfere na visinu od 35.576 metara. Tokom probnog skoka Neustrašivi je letio brzinom od 864 kilometra na čas, što jednako brzini putničkog aviona.

Ako sve bude išlo po planu Feliks Baumgartner će se spustiti u pustinju na jugoistoku Novog Meksika u "slobodnom padu".

Ponovo ćemo uživo pratiti skok sa ivice svemira koji je planiran oko 14 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track