Feliks skače iz svemira u nedelju
Foto: Red Bul

Feliks skače iz svemira u nedelju

Planeta -
Loši vremenski uslovi su sprečiti pilota, ljubitelja vožnji balonom i profesionalnog skakača+ da to učini sve do nedelje, u najboljem slučaju

ROZVEL - Austrijski avanturista moraće da sačeka makar do nedelje kako bi skočio iz balona sa visine od 37 kilometara iznad Nju Meksika u pokušaju da obori rekord u slobodnom padu.

Feliks Baumgartner (43) nadao se da će skočiti danas posle dva odlaganja ove sedmice zbog vetra u Rozvelu, Nju Meksiko. Loši vremenski uslovi će, međutim, sprečiti ovog pilota, ljubitelja vožnji balonom i profesionalnog skakača da to učini sve do nedelje, u najboljem slučaju. "Nedelja deluje kao mogućnost", rekla je Rojtersu portparolka tima Sara Anderson. Baumgartner će u kapsuli zakačenoj na balon sa helijumom otići na visinu od 36.576 metara. Kako bi se balon uspešno lansirao potrebno je da vetar ne duva brzinom jačom od 3,3 kilometra po času.

Trenutni rekord u skoku sa visine postavio je 1960. Džo Kitinger koji je iskočio iz balona sa visine od 31.333 metara. Kitinger je četiri minuta i 36 sekundi padao maksimalnom brzinom od 988 kilometara na čas pre nego što je otvorio svoj padobran.

Baumgartner se nada da će uspeti da bude bolji od penzionisanog pukovnika američkih vazduhoplovnih snaga brzinom od 1.110 metara i padom od 5 minuta i 35 sekundi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track