FOLKLOR U BEČU: Oni su, zaista, deca vesela!

KSD BAMBI: Bečki klub organizovao dečji festival folklora

FOLKLOR U BEČU: Oni su, zaista, deca vesela!

Pop kultura -
Festival na kom su učestvovali uzrasti do 16 godina privukao veliku pažnju javnosti u Beču
1 / 3

BEČ - Vesela dečja družina.KSD „Bambi“ iz Beča organizovao je u subotu prvi dečji festival folklora pod nazivom „Mi smo deca vesela“, na kom su pored domaćina učestvovali i KUD „Zavičaj“ iz Tulna (Tulln), KUD „Krajišnik“ iz Vilhelmsburga (Wilhelmsburg), KUD „Karađorđe“ iz Beča, KUD „Klenovnik“ iz Klenovnika, KUD „Kolo“ iz Beča, KUD „Đura Jakšić“ iz Velikog Sela i DOT „Đurđevak“ iz Kobaša. Specijalni gost večeri bio je dečji hor Vrapčići iz Banjaluke.

Zahvalnost najmlađimaPrvi dečji festival folklora, na kom su učešće uzeli uzrasti do 16 godina, privukao je veliku pažnju javnosti u Beču. U dupke punoj sali škole „Majdling“ okupio se veliki broj dece i roditelja.- Najveći deo našeg društva upravo i čine deca i tinejdžeri. Bilo je nužno prilagoditi manifestacije tom uzrastu i poslati jasan signal zahvalnosti deci i njihovim roditeljima što smo upravo zbog njihove ljubavi i privrženosti „Bambiju“ danas najmasovnije srpsko društvo u Austriji, sa blizu 450 članova. Najveću zahvalnost dugujemo našem koreografu Vladanu Luli Radojkoviću i njegovoj neizmernoj želji da najzad napravimo jedan festival samo za decu, u čemu smo, iskreno se nadam, u potpunosti i uspeli - kaže za Kurir Milan Popović, predsednik KSD „Bambi“.

Vrapčići oduševili publikuU prvom i drugom delu festivala nastupali su folklorni ansambli, dok je treći deo bio rezervisan za nastup hora Vrapčići. Izbor koreografija bio je uglavnom namenjen dečjem uzrastu. Već sama imena folklornih igara odaju kojim uzrastima su namenjena. Tako su se, između ostalih, tu našle i koreografije „Medved i pčele“, „Skače vrapčić u kolu“, „Trupnem ja, trupneš ti, trupnut ćemo, bogme, svi“.Kad su se na bini pojavile zvezde večeri Vrapčići, publika je reagovala sa oduševljenjem. Pravi mali profesionalci besprekorno su odradili svoj pedesetominutni nastup.

Hor iz BanjalukePRVI PUT U BEČDečji hor Vrapčići postoji od 1993. i ove godine obeležava 20 godina postojanja.- Objavili smo 15 muzičkih izdanja i obišli mnogo zemalja širom Evrope, ali smo prvi put u Beču. Sam hor čine deca od četiri do 12 godina, kojih ukupno ima 150. Naš dolazak i druženje je u potpunosti uspelo jer je pored festivala, uz podršku Privrednog predstavništva RS u Austriji i njegovog direktora Mladena Filipovića, otvoren nastup i drugim klubovima u Beču. Nadamo se da ćemo i sledeće godine biti deo ovog festivala - kaže za Kurir Branislav Đaković, rukovodilac hora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track