Formirana Vlada Srbije!
Foto: KURIR

Pregovori u finišu

Formirana Vlada Srbije!

Politika -
Buduću vladu će činiti široka kolacija sastavljena od DS, SPS, LDP i URS. Konačan dogovor za vikend

BEOGRAD - Novu Vladu Srbije će činiti Demokratska stranka, socijalisti, LDP i URS, pošto su četiri strane juče postigle dogovor, saznaje Kurir. Prema našim informacijama, detalji će biti dogovoreni tokom vikenda, a četiri stranke u ponedeljak bi trebalo od predsednika Tomislava Nikolića da zatraže mandat za formiranje nove vlade.

Predsedništvo DS je posle jučerašnjeg sastanka pustilo saopštenje u kom se navodi da će demokrate intenzivirati pregovore s koalicijom SPS-PUPS-JS.„Na sednici užeg Predsedništva DS zaključeno je da treba intenzivirati pregovore vezane za pravljenje programske vlade zasnovane na odgovornoj ekonomskoj politici, borbi protiv siromaštva i borbi protiv korupcije, sa ciljem da ta vlada bude stabilna i da ima podršku široke većine u Skupštini“, saopštili su iz DS.Demokrate su još navele kako su juče održale dodatne konsultacije vezane za formiranje vlade s koalicijom SPS-PUPS-JS, LDP i URS.

Pregovore DS i koalicije oko SPS, po rečima Žarka Obradovića, dosad je kočio ekonomski program. Naime, jedna od glavnih dilema je da li program buduće vlade treba da bude puka štednja ili podizanje proizvodnje uz pooštravanje finansijske discipline.- Bolje je formirati kvalitetnu vladu nego bilo kakvu - poručio je Obradović.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović razgovarao je u četvrtak s liderima DS Borisom Tadićem i SPS Ivicom Dačićem, i poručio im da do nedelje, 17. juna, očekuje dogovor o formiranju proevropske vlade „koja će voditi politiku koja prolazi test realnosti“, i tada bi, prema našim saznanjima, trebalo da bude i objavljen postignut dogovor.

File: Vlada što preIz kancelarije predsednika EK za proširenje Štefana Filea Kuriru je rečeno da se nadaju da će nova vlada biti formirana što pre i da, naravno, neće skrenuti sa evropskog puta.- Nije na Evropskoj komisiji da komentariše formiranje vlade Srbije. U svakom slučaju, u ponedeljak File će imati konferenciju na kojoj će jedna od tema biti Srbija - naglasili su u Fileovoj kancelariji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track