FORMULA 1: Posle 11 godina ponovo u Austriji!

Događaj broj jedan

FORMULA 1: Posle 11 godina ponovo u Austriji!

Austrija -
Na pistama u Špilbergu najviše je trijumfovao Francuz Alen Prost

ŠPILBERG - Trka Formule 1 za Veliku nagradu Austrije, posle 11 godina, vraća će danas u Špilberg kod Celtvega. U 14 časova, sa startne pozicije broj jedan kreće Felipe Masa u Vilijamsovom bolidu, iza njega su Finac Valteri Botas, takođe u Vilijamsu, Neamc Niko Rozberg u Mercedesu, Španac Fernando Alonzo u Ferariju...

Ove godine je tačno pola veka od prvog ovakvog takmičenja na austrijskom tlu. Prva trka Formule 1 za Veliku nagradu Austrije održana je je 1964. na vojnom aerodromu u Celtvegu. Pobedio je Lorenco Bandini, koji je tri godine kasnije poginuo u trci za Veliku nagradu Monaka u Monte Karlu. Pobeda na Velikoj nagradi Austrije 1964. je bio jedini Bandinijev trijumf u Formuli 1.

S obzirom da je aerodromska pista bila neprikladna za zahteve Formule 1, Austrijanci su u Špilbergu u drugoj polovini 1960-­ih izgradili novu "Austrijski prsten“. Na ovoj pisti su trke Formule 1 bile od 1970. do ­1987. Posle 1987. ni ova pista nije više zadovoljavala zahteve Formule 1. Morala je da bude preuređena, a nakon pauze od deset godina, opet se, od 1997. do 2003, Velika nagrada Austrije održavala se u Špilbergu, na stazi nazvanoj A1­Ring.

Na pistama u Špilbergu, najviše je, tri puta, trijumfovao Francuz Alen Prost.

Prošlog leta Ditrih Matešic (Dietrich Mateschitz), prvi čovek koncerna Red Bul ­čiji je tim Formule 1 u međuvremenu postao moćan faktor u ovom takmičenju , potpisao je dogovor sa šeffom Formule 1, Bernijem Eklestonom o vraćanju Velike nagrade Austrije u kalendar Formule 1. Pista u Špilbergu pripada Matešićevom koncernu i sada se zove Red Bull Ring.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track