(FOTO) BEOGRAD: Ambasada SAD uredila park Rozali Morton!
Foto: Tanjug

Dan planete Zemlje

(FOTO) BEOGRAD: Ambasada SAD uredila park Rozali Morton!

Beograd -
Park između ulica heroja Milana Tepića, Ljutice Bogdana i Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića je izabran zato što je posvećen američkoj lekarki Rozali Sloter Morton, koja je osnovala tri bolnice u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, uključujući i jednu u Beogradu
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu u saradnji sa Opštinom Savski venac, organizovala je danas akciju uređenja parka posvećenog doktorki Rozali Morton, a povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila.

Park između ulica heroja Milana Tepića, Ljutice Bogdana i Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića je izabran zato što je posvećen američkoj lekarki Rozali Sloter Morton, koja je osnovala tri bolnice u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata, uključujući i jednu u Beogradu.

Ambasador SAD Majkl Kirbi i predsednik Opštine Savski venac Dušan Dinčić pridružili su se volonterima ambasade, Crvenog krsta i srednjih škola sa opštine Savski venac u čišćenju parka i farbanju novopostavljenih klupa i kanti za smeće.

Gradsko zelenilo je pokosilo travu, a Udruženje za javno zdravlje Srbije održalo kratko predavanje mladim volonterima na temu životne sredine i javnog zdravlja.

Ambasador Majkl Kirbi rekao je novinarima da je doktorka Morton bila pravi primer dobrih odnosa koji su SAD imale sa Jugoslavijom.

Prema njegovim rečima, pored osnivanja tri bolnice, doktorka Morton je poslala 60 Jugoslovena na studije medicine u SAD, a koji su se potom vratili u Jugoslaviju da bi pomogli svojoj zemlji, ali je i izdržavala oko 30 siročadi.

"Ona je bila i pravi pionir, pokazala je šta jedan pojedinac može da uradi za svoju zemlju, a naučiti da dajete nešto zajednici iz koje potičete, predstavlja veliku stvar", kazao je Kirbi.

Predsednik Opštine Savski venac Dušan Dinčić naveo je da u Srbiji ljudima nedostaje solidarnost i da je jedan od ciljeva akcije sređivanja parka promovisanje ljudi koji pomažu svoju zajednicu kako bi je učilnili boljom.

Kako je rečeno, cilj akcije je da se pokaže podrška SAD naporima da se zaštiti životna sredina, kao i da se podigne svest građana Srbije, a posebno mladih o tom važnom pitanju. Na ulazu u park postaljena je i tabla na kojoj se nalazi kratka biografija doktorke Morton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track