(FOTO) Matija Bećković i Radovan Kalabić oduševili dijasporu
Foto: SPOI

Akademsko veče u Inzbruku

(FOTO) Matija Bećković i Radovan Kalabić oduševili dijasporu

Austrija -
Srpska pravoslavna omladinae Inzbruka organizovala je predavanja akademika Matije Bećkovića i mr Radovana Kalabića i prikupila pomoć za žrtve poplava
1 / 7 Foto: SPOI

INZBRUK - „Značaj srpskog jezika i ćirilice za očuvanje identiteta u rasejanju“ i „Prvi svetski rat i njegove posledice“ su predavanja koja su akademik Matija Bećković i mr Radovan Kalabić održali u Inzbruku u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI). Tom prilikom prikupljena je i novčana pomoć za žrtve poplava u Srbiji i RS. Delom od donacija, delom od prodaje knjiga, prikupljeno je 530 eura namenjenih za žrtve poplava.

Veče je počelo minutom ćutanja za žrtve poplava na Balkanu, i molitvom idoslava Vujasina, inzbruškog paroha.Akademik Matij Bećković je stihovima, delom i primerom objasnio značaj srpskog jezika i ćirilice za očuvanje identiteta u rasejanju i u otadžbini. Njegove pesme mnoge su dirnule do suza.

Pesma na poklon...Matija Bećković i Vladimir Vlajić
Pesma na poklon...Matija Bećković i Vladimir Vlajić

Akademiku Matiji Bećkoviću SPOJI je uručio zahvalnicu za sveukupni doprinos i zalaganje u ostvarenju ciljeva Srpske pravoslavne omladine Inzbruk, a akademik je njima poklonio umetničko delo na kojem je naslikan Sv. Sava i ispisana njegova pesma „Priča o Svetom Savi“. U ime SPOJI-a poklon je primio Vladimir Vlajić, predsednik udruženja.

Radovan Kalabić kome je takoje u svom predavanju o Prvom svetskom ratu i njegovim posledicama naglasio da „Srpska vlada ne samo da nije stajala iza atentata u Sarajevu, već je na vreme upozoravala nadležne u Beču kakvoj se opasnosti izlaže Franc Ferdinand".

Zahvalnica... Vladimir Vlajić i mr Radovan Kalabić
Zahvalnica... Vladimir Vlajić i mr Radovan Kalabić

"Militantni krugovi u Beču i Berlinu, kojima je išlo u prilog da se oslobode jednog nepopularnog prestolonaslednika i istovremeno dobiju izgovor za napad na Srbiju, jednostavno su ignorisali ova upozorenja. Računali su s tim da će Srbiju pregaziti za samo nekoliko dana, a da su Rusiji potrebni meseci da mobiliše svoju vojsku.

Međutim, vojnički podvizi na Ceru i Kolubari zadivili su pravdoljubivi svet, saveznicima su doneli prve pobede u Prvom ratu, a Srbiji vratili samopouzdanje i oživeli veru u onu narodnu po kojoj `boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka´“, istakao je Kalabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track