Funkcionerka URS oštetila budžet za 1.500.000 evra?

Preko javnih nabavki očerupali opštinsku kasu za tri godine

Funkcionerka URS oštetila budžet za 1.500.000 evra?

Društvo -
Policija proverava predsednicu SO Rača Dragane Živanović zbog sumnje da je sa saradnicima nameštala tendere. Na opštinskim tenderima isti ponuđači dobijali poslove

BEOGRAD - Policija proverava poslovanje opštine Rača na čijem je čelu Dragana Živanović, funkcionerka URS, saznaje Kurir.U krivičnoj prijavi, koja je početkom juna 2013. godine stigla u Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, a koju je Tužilaštvo prosledilo policiji, navodi se da je predsednica opštine Rača, zajedno sa još 22 osobe, zloupotrebila službeni položaj, čime je budžet te opštine oštećen za više od 1.500.000 evra! Živanovićeva je početkom avgusta bila na razgovoru u policiji u Kragujevcu, a u krivičnoj prijavi, u koju je Kurir imao uvid, navodi se da je opština uvek organizovala javne nabavke male vrednosti, na koje su se uvek javljali isti ponuđači i dobijali posao, koji, uglavnom, i ne bi bio urađen.- Dragana Živanović, Zoran Andrejić, direktor opštinskih fondova, Dragana Antonijević, inspektor za kontrolu budžeta SO Rača, i Radoslav Milojević, vlasnik „Šumadija puta“, stvorili su plan da organizuju javne nabavke male vrednosti za SO Rača, a na te tendere se uvek javljaju isti ponuđači: „Gradilište“ i „Šumadija put“, a ponekad i „Bagerista Milanović“, vlasništvo Saše Milanovića, ili „Ekspres kop“, vlasništvo Milanovićeve supruge Zorice, s fiktivnim ponudama sa višestruko uvećanim iznosima za radove. Pored toga, ti poslovi na uređenju, popravci i nasipanju lokalnih puteva gotovo nikad ne bi bili urađeni do kraja - navodi se u krivičnoj prijavi.U prijavi se još kaže:- Od 2010. do 2012. godine gorenavedeni su raspisivali javne nabavke male vrednosti za rad buldožera, iskop kanala i vađenje panjeva, nabavku kamenog agregata bez prethodno urađenog projekta ili bilo čega što može odrediti količinu i vrednost ukupnog posla. Naknadno su sačinjavali fiktivne radne naloge i naplaćivali poslove po nerealno visokim cenama (na primer, na slobodnom tržištu kubik agregata s prevozom košta oko 400 dinara, a u ovom slučaju oko 1.604 dinara po kubiku). Na taj način su za tri godine oštetili budžet SO Rača za više od 1.500.000 evra.Uz krivičnu prijavu, Tužilaštvu su prosleđeni i izvodi iz katastra, u kojima se vidi da je Živanovićeva kupila stan na Novom Beogradu od 65 kvadrata ove godine, dok je njen suprug, Ljubiša Živanović u avgustu 2010. kupio stan od 64 kvadrata u Paraćinu.

Naknadno su sačinjavali fiktivne naloge i papreno naplaćivali poslove
Naknadno su sačinjavali fiktivne naloge i papreno naplaćivali poslove

Niko ništa ne znaDragana Antonijević nije želela da odgovori na pitanja Kurira, dok nam je Saša Milanović, vlasnik firme „Bagerista Milanović“, poručio da njega te stvari ne interesuju.- Vi radite svoj posao, policija će svoj, pa ćemo videti - rekao je Milanović, dok nam je njegova supruga Zorica, vlasnik firme „Ekspres kop“, poručila:- Nemam vremena da pričam o tome.

I na tarabi piše..., ali se ne ližePredsednica opštine Rača tvrdi da ništa u krivičnoj prijavi nije tačno.- Krivičnu prijavu može podneti svako protiv svakog. Nemam komentar. Znate, uspeh i osmeh na licu se ne opraštaju. Sve što rade protiv mene jeste zbog moje ubedljive pobede na prošlim izborima. Kad budu bili sledeći izbori, nek izađu na crtu, pa nek me pobede, a ne ovako preko novina i prijava - navodi Živanovićeva, a na pitanje kojim novcem je njena porodica kupila dva stana, kaže:- Vaša pitanja su zlonamerna. Brinite vi, gospođo, o vama i vašoj porodici, i naučite da nema hleba bez motike i da se imovina stvara generacijama. I na tarabi piše sladoled, ali se ne liže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track