Gabrijel Garsija Markes već kremiran
Foto: Rojters

Preminuo je u 87. godini

Gabrijel Garsija Markes već kremiran

Pop kultura -
Porodica poseduje urnu i sada odlučuje da li će počivati u Kolumbiji, ili će tamo poslati samo deo pepela

BOGOTA - Posmrtni ostaci kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, koji je preminuo u četvrtak, već su kremirani, izjavio je kolumbijski ambasador u Meksiku Žoze Gabrijel Ortis.

"Da, već je bila kremacija", rekao je Ortis ne navodeći druge detalje. Kolumbijski radio Karakol ranije je javio da je Markes kremiran u četvrtak, istog dana kada je preminuo.

"Gabo je kremiran na Veliki četvrtak", javio je radio pozivajući na izvore bliske Markesovoj porodici. Radio je dodao da je urna položena na groblju u južnom delu Meksika.

Međutim, kolumbijski ambasador rekao je da Markesova porodica, koja dugo živi u Meksiku, još nije odlučila da li će deo pepela biti poslat u Kolumbiju. "Porodica poseduje urnu i sada odlučuje da li će počivati u Kolumbiji, ili će tamo poslati samo deo pepela", rekao je Ortis posle posete Markesovoj supruzi Mersedes.

Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, preminuo je u četvrtak u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju. Autor brojnih književnih dela, od kojih su među najpoznaijima "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere", bio je jedan od najuticajnijih i najcenjenijih pisaca svoje generacije. Njegova epska novela "Sto godina samoće" iz 1967. godine prodata je u više od 50 miliona primeraka i prevedena na više od 25 jezika.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1982. godine. Svoju poslednju knjigu, "Sećanja na moje tužne kurve" objavio je 2004. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track