GDE JE NAŠIH 800 MILIJARDI: Plaćamo ćate i vraćamo dugove

Novac kojim punimo budžet Srbije

GDE JE NAŠIH 800 MILIJARDI: Plaćamo ćate i vraćamo dugove

InfoBiz -
Novac koji uplaćujemo na ime poreza država troši na plate u javnom sektoru, penzije, ali i vraćanje kredita, razne subvencije....

BEOGRAD - Država će ove godine više od 800 milijardi dinara koje će građani uplatiti na ime poreza potrošiti i na plate činovnika, pomoć penzionerima i nezaposlenima, subvencije poljoprivredi i železnici, ali i na vraćanje kredita.Građani shvate da država troši njihov novac tek kad se otkrije neka afera - preplaćena gradnja auto-puta ili namešten tender za popravku lokalne škole, bezrazložna i skupa službena putovanja, davanje novčane pomoći privatnim firmama... Tek tada shvate da je skoro sav novac kojim raspolažu državni činovnici zapravo njihov.- Građani ne znaju ni onoliko koliko bi mogli saznati, a država se stara da neznanje dožive i razumeju kao prirodno i poželjno stanje - kaže za Kurir Dragan Dobrašinović, predsednik UO Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Više od godinu dana traje projekat „Vodite računa“, koji preko istoimenog portala pokušava da pomogne građanima da saznaju gde ide njihov novac. Ivana Savić, koordinatorka projekta „Vodite računa“, kaže za Kurir da na portalu postoji edukativni deo i deo gde građani predlažu šta bi moglo da se istraži - gde idu doprinosi na plate, koliko radnika ima u javnom sektoru i slično.- Mi smo budžet preveli na jezik građana jer je za običnog čoveka najvažnije da sazna šta se dešava. Uskoro ćemo objaviti budžete deset gradova i opština da pokažemo kako se troši novac građana - najavljuje Savićeva.Dobrašinović objašnjava da je budžetska i parabudžetska potrošnja u Srbiji spoj nužnosti, nepromišljenosti, neracionalnosti, neznanja i stvaranja prilika za koruptivno delovanje na ličnom i partijskom nivou.- Putevi novca su u jednom delu poznati, dok u drugom postoje brojni kanali kojima se novac odliva u pravcu interesnih grupa, kupovine političkog uticaja i ličnog bogaćenja privilegovanih - dodaje Dobrašinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track