GENERAL DIKOVIĆ: Vojska Srbije u još 9 misija?!
Foto: Zoran Šaponjić

Čuvaju mir i pomažu bolesnima

GENERAL DIKOVIĆ: Vojska Srbije u još 9 misija?!

Društvo -
Postoji mogućnost učešća u multinacionalnim operacijama UN u Zapadnoj Sahari, Republici Mali, Džamu i Kašmir, Južni sudan, Sudan i Bliski istok, anhažovanje sanitetskog tima u operaciji EU u Maliju i povećanje srpskog kontigenta u Libanu

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković izjavio je da postoji mogućnost da pripadnici oružani snaga učestvuju u još osam novih multinacionalnih operacija - sedam Ujedinjenih Nacija i jednoj Evropske unije.

"Postoji mogućnost učešća u još sedam multinacionalnih operacija UN - u Zapadnoj Sahari, u Republici Mali, u ( indijskoj državi) Džamu i Kašmiru, u Južnom Sudanu, u dve u Sudanu i na Bliskom Istoku", rekao je Diković za novi broj magazina "Odbrana".

On je naveo i da "planiramo da anagažujemo naš sanitetski tim u još jednoj multinacionalnoj operaciji EU - u Republici Mali i povećamo brojno stanje u misiji UN u Libanu, angažovanjem još jedne jedinice ranga voda sa zadatkom da štiti snage UN".

Diković je naveo i da je u 2014. godini planirano angažovanje do 500 pripadnika vojske u devet multinacionalnih operacija - šest pod mandatom UN i tri pod okriljem EU.

"Trenutno je 215 pripadnika naše vojske angažovano u multinacionalnim operacijama", rekao je on dodavši da " u svakom slučaju pažljivo biramo partnere u operacijama, a izbor usklađujemo s intersima Srbije na međunarodnom planu".

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije trenutno su angažovani u mirovnim misijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, na Kipru i na Bliskom istoku kao i u dve operacije EU u Somaliji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja