GI Srpska: Upisuju Albance iz južne na birački spisak severne Mitrovice
Foto: TANJUG

Sumnja u regularnost biračkog spiska

GI Srpska: Upisuju Albance iz južne na birački spisak severne Mitrovice

Politika -
On navodi da je u konačnom biračkom spisku došlo do povećanja broja birača u Kosovskoj Mitrovici - sever u odnosu na novembarske izbore kada je bilo 27.915 upisanih birača

KOSOVSKA MITROVICA - Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić danas je, u otvorenom pismu OEBS-u, izrazio sumnju u regularnost konačnog biračkog spiska, protestujući zbog nezakonitog upisa birača albanske nacionalnosti.

Rakić je upozorio da se upisom Albanaca iz južne u birački spisak za severnu Kosovsku Mitrovicu jasno ispoljava težnja da se severni deo grada majorizuje.

"Zahtevamo da misija OEBS-a u saradni sa Euleksom ispita način upisa Albanaca iz južne Mitrovice u birački spisak Kosovska Mitrovica - sever, da odmah inicira krivčne procese protiv odgovornih za kršenje biračkih prava i povrede pravila izbornog postupka, kao i da nas pre dana za izbore obavesti o preduzetim radnjama po ovom zahtevu", naveo je Rakić.

On navodi da je u konačnom biračkom spisku došlo do povećanja broja birača u Kosovskoj Mitrovici - sever u odnosu na novembarske izbore kada je bilo 27.915 upisanih birača, ali i u odnosu na preliminarni birački spisak od 31. januara u kojem je bilo 27.943 glasača.

U konačnom biračkom spisku, kako je upozorio Rakić, ima 28.429 birača, što je 514 birača više u odnosu na birački spisak iz novembra, odnosno 486 birača više u odnosu na preliminarni birački spisak.

"Uvideli smo da je do porasta glasača u Kosovskoj Mitrovici - sever došlo naročito na biračkim mestima u Donjem Suvom dolu, Administrativnoj kancelariji i kod spomenika gde glasaju pripadnici albanske nacionalnosti, a smanjen je ukupan broj glasača u Osnovnoj školi "Sveti Sava" za 77", upozorava Rakić.

Prema njegovim rečima, predsednik Opštinske izborne komisije tvrdi da nije nadležnost tog organa da vrši upis novih birača u birački spisak, jer je upis u birački spisak moguć samo na osnovu sudskog rešenja - a to su sudovi koji rade u okviru sudskog sistema Kosova.

"Problem sa građanima srpske nacionalnosti koji nisu upisani u birački spisak, iako su tu rođeni, žive i rade, imaju dokumenta - lične karte, pasoše i vozačke dozvole koje su izdali organi Republike Srbije - kulminiraće nezadovoljstvom kao i na novembarskim izborima kada dođu na biračko mesto i ponovo utvrde da nisu na biračkom spisku i nemaju pravo glasa. Šta će biti ako se tamo nađu i lica koja su sada izbrisana iz spiska, a u novembru su glasala", upozorio je Rakić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track