GLAVOBOLJA ZA DRŽAVLJANE BIH U HOLANDIJI: Moraju vratiti hiljade evra jer nisu vlastima prijavili bo
Foto: Rojters

Ostali u šoku

GLAVOBOLJA ZA DRŽAVLJANE BIH U HOLANDIJI: Moraju vratiti hiljade evra jer nisu vlastima prijavili bo

Planeta -
Reč je o Bosancima i Hercegovcima starijim od 65 godina, penzionerima, koji su u međuvremenu stekli pravo na penziju i u BiH, a nisu je prijavili holandskim vlastima iako su na to upozoravani svake godine

ROTERDAM - Holandski korisnici socijalnih primanja poreklom iz Bosne i Hercegovine poslednjih meseci masovno dobivaju kazne zbog neprijavljenih penzija u BiH.Reč je o Bosancima i Hercegovcima starijim od 65 godina, penzionerima, koji su u međuvremenu stekli pravo na penziju i u BiH, a nisu je prijavili holandskim vlastima iako su na to upozoravani svake godine pri popuni prijave za "Sociale Verzekeringsbank" (SVB).

Ovako oštar kurs zauzet je nakon velike istrage sprovedene 2012. godine, u kojoj je SVB kontaktirao službe PIO/MIO FBiH i RS u BiH.

Prijedorčani Hidajet i Vasva Hasanbegović iz Roterdama priznali su nam da moraju u mjesečnim ratama u budžet grada vratiti čak 18.000 evra jer godinama nisu prijavljivali dvije penzije iz BiH.

- Ovo je strašno za nas, oboje smo se razboleli. Socijala nam je umanjena sa 1.340 na 1.080 eura, valjda dok taj sav novac ne bude vraćen - rekla nam je Vasva Hasanbegović, uz opasku da poznaje mnoge zemljake iz Roterdama kojima su priseli prvi prolećni dani jer moraju vratiti i do 23.000 evra.

Odluke su konačne, a vlasti jedino ostavljaju mogućnost isplate u mesečnim ratama. - Znam da su mnogi ovde u problemima. Budući da sam znao da se tako što može desiti, uredno sam prijavljivao bosansku i hrvatsku penziju upravi za porez pa me sada glava ne boli - ističe on. ( Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track