GODINA VLADE: Vodili smo politiku bez maski
Foto: Tanjug

Godišnjica kabineta u Nemanjinoj

GODINA VLADE: Vodili smo politiku bez maski

Politika -
Postoji većina i sa URS-om i bez URS-a, nastavićemo zajedno ili ne, naglasio Dačić dodavši da je ovo prva vlada koja postoji zbog Srbije, a ne zbog sebe.
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Pokazali smo da možemo da rešavamo probleme i da su promene nezaustavljive. Cilj nam nije da pojačamo svoju vlast nego da promenimo Srbiju, rekao je premijer Ivica Dačić obraćajući se javnosti povodom godišnjice konstituisanja i rada Vlade Srbije.

Konferencija u Nemanjinoj počela je u 14.13 sati. Dačić je, obraćajući se medijima, rekao da je vlada održala 87 sednica. "Verujem da će ova vlada ostaviti neizbrisiv trag u političkoj istoriji Srbije", kazao je premijer naglasivši da sada sledi glavna bitka - bitka za budućnost Srbije". On se povodom godinu dana rada zahvalio i Srpskoj naprednoj stranci i rekao da je zadovoljan ne samo načinom funkcionisanja vlade već i njenim rezultatima. "Zadovoljan sam rezultatima Vlade... Naš cilj je da Srbija bude sledeća članica EU", rekao je Dačić.

"Prvi sam premijer koji posle godinu dana ima rezultate s kojima izlazi pred javnost", izjavio je Dačić. On je dodao i da je prvi premijer vlade koja se rekonstruiše zbog još boljih rezultata, što pokazuje da ona postoji zbog Srbije, a ne zbog sebe. "Vodili smo politiku bez maski, ovo je prva vlada koja i pored teške situacije uživa i poverenje i očekivanje građana da će biti bolje", naglasio je Dačić.

"Od evropskog parije Srbija je postala zemlja o kojoj se lepo govori u svetu, naš cilj je da promenimo Srbiju", rekao je premijer. Dačić je naglasio i da postoji većina i sa URS-om i bez URS-a, nastavićemo zajedno ili ne.

Želim da glasam na lokalnim izborima na Kosovu i pozivam sve Srbe da učestvuju na tim izborima, dodao je Dačić.

Odmah potom, u 14.25 sati, za govornicu je stao prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić. On je rekao da je vlada bez ikakvog pritiska podizala lestvicu želeći bolje i više. On se u toku izlaganja zahvalio "gospodinu Dačiću, gospodinu Dinkiću i svim ostalim ministrima, Ljajiću, Ugljaninu..." "Ima i rezultata kojima ne možemo da se pohvalimo, zato sledi rekonstrukcija", rekao je Vučić. On je u obraćanju rekao da je potrebna i podrška građana za teške promene u javnim preduzećima jer je cilj da sledeće godine imamo 40.000 do 50.000 manje nezaposlenih.

"Najvažnije postignuće ove vlade što je unela novinu u politički život Srbije - neuporedivo veću odgovornost, ozbiljnost i posvećenost poslu i podigla lestvicu kad je reč o ciljevima i rezultatima, rekao je Vučić. Dve stvari su izgledale nemoguće, a sad su činjenice - Srbija dobila otpočinjanje pregovora i povela snažnu borbu protiv korupcije, a cilj za naredni period je modernizacija Srbije, odnosno napredak srpske ekonomije, dodao je Vučić.

Ako ne restrukturiramo javni sektor "poješćemo" sami sebe, dodao je vicepremijer a na temu Brisela rekao je da su razgovori o telekomunikacijama, energetici i sprovođenju implementacionog plana veoma teški, kao i da situaciju neki pokušavaju da iskoriste za dodatni pritisak na našu zemlju.

Govoreći o aferi s mlekom Vučić je istakao da Knežević nije kriv za aferu aflatoksin i dodao 'to su besmislene ktitike, tu aferu su drugi napravili na štetu srpskog seljaka, a njemu sam zamerio druge stvari.

Na novinarsko pitanje da li će Aleksandar Vulin biti novi ministar odbrane, Vučić je odgovorio: "Nismo razgovarali o tome ko će voditi resor odbrane, ja imam nekoliko ideja".

Obraćanje je završeno u 15 sati.

Da podsetimo, vlada premijera Ivice Dačića prvu godinu mandata završava odbrojavajući minute do novog sastava, u kojem, sasvim je izvesno, neće biti pet sadašnjih ministara.Inicijator rekonstrukcije i njen najveći zagovornik vicepremijer Aleksandar Vučič u novom će kabinetu ostati samo to - vicepremijer, a svoju ministarsku funkciju prepustiće nekom drugom - kaže, on zna već ko je to.

Prema njegovim rečima oko 20. avgusta novi kabinet naći će se pred poslanicima Skupštine i biće to, tvrdi, zapravo sasvim nova vlada, imaće sigurnu većinu među poslanicima i on veruje da će u njoj biti dosadašnji koalicioni partneri.

Vicepremijer je najpre rekonstruisao sam sebe, a zatim još svoje stranačke kolege Gorana Kneževića, Bratislava Petkovića i Alisu Marić, ali isti postupak očekuje i od kolaicionih partnera, u protivnom, kako je upozorio, "moraćemo da se raziđemo i da idemo na izbore".

Odluke socijalista o tome koga se ubuduće odriču očekuju se vrlo brzo, dok je u međuvremenu Milutin Mrkonjić sam sebe predložio za smenu, a stranka to prihvatila i traži mu zamenu.Najupitnije je u ovom trenutku ponašanje URS-a, koji je do sada odbijao da smeni sopstvene ljude tvrdeći da su dobro obavljali posao.

http://www.youtube.com/watch?v=-GcW5Ox__Xs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track