GODIŠNJICA ČUVENE TROJKE: Pre 17 godina Sale Đorđević rasplakao Hrvate
Foto: Printskrin

NA DANAŠNJI DAN

GODIŠNJICA ČUVENE TROJKE: Pre 17 godina Sale Đorđević rasplakao Hrvate

Košarka -
Saša Đorđević je prešao ceo teren, digao se izvan linije 6,25 i "protivprirodnom" trojkom uz zvuk sirene preko korektno podignute ruke Slavena Rimca pogodio

Olimpijska dvorana u Badaloni, predgrađu Barselone, bila je 30. juna 1997. godine domaćin utakmice druge faze koja je odlučivala o prvom mestu u grupi. S jedne strane tim tadašnje SR Jugoslavije, s druge Hrvatska. Bio je to prvi direktan duel posle raspada bivše zajedničke države.

U nezaboravnom meču, naš tim je ušao u duel sa epitetom apsolutnog favorita, ali to nije uspeo da sprovede na parketu. Hrvatska je preko Slavena Rimca povela 62:61 na samo četiri sekunde pre kraja. Milenko Topić je uveo loptu, stigla je do Saše Đorđevića koji je prešao ceo teren, digao se izvan linije 6,25 i "protivprirodnom" trojkom uz zvuk sirene preko korektno podignute ruke Slavena Rimca pogodio za veliko slavlje.

Jugoslavija je kasnije osvojila zlato, drugo u istoriji naše košarke na kontinentalnim takmičenjima.

U prvoj fazi naš tim je lako izašao na kraj sa Poljskom i Letonijom, ali je poražen od Italije. To je prilično zakomplikovalo situaciju, ali su pobede nad Nemačkom i Hrvatskom omogućile našem timu da izbori plasman u četvrtfinale, a pobeda nad domaćinom Španijom i da izbori drugu poziciju i meč protiv Litvanije. Hrvate je trojka Saše Đorđevića poslala kući.Jugoslavija je u četvrtfinalu bila ubedljiva protiv Litvanije, potom je usledila pobeda nad Grčkom, da bi u finalu pala Italija.

Zlato u Barseloni osvojili su: Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Zoran Savić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Dejan Tomašević, Saša Obradović, Nikola Lončar, Miroslav Berić, Milenko Topić, Nikola Bulatović, Miroslav Radošević. Trener je bio Željko Obradović.

http://www.youtube.com/watch?v=IOyM0keJR8Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track