Goran Ješić otkrio: Pijemo otrovno mleko?!

Goran Ješić otkrio: Pijemo otrovno mleko?!

Društvo -
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu i potpredsednik Vlade Vojvodine na Tviter profilu napisao da je dobio rezultate prvog ispitivanja mleka i da je situacija alarmantna

NOVI SAD - Haos u najavi!Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić napisao je na svom Tviter profilu da je dobio prve rezultate analize mleka i da je situacija alarmantna, ali nije hteo da otkriva detalje.- Dobio sam večeras rezultate prvog ispitivanja mleka! Moja obaveza je da do utorka, dok ne stignu ostale analize, budem kooperativan. Zvaničan stav biće saopšten najkasnije do srede - napisao je Ješić i dodao:- Ali situacija je alarmantna! I ne vidim razlog niti privatan interes da se mleko ne povuče iz prodaje. Zvaničan stav će biti do utorka ili srede.Ješić je prokomentarisao ranije saopštenje Ministarstva poljoprivrede, u kojem se tvrdi da su se od 300 obrađenih uzoraka 272 pokazala kao potpuno bezbedne namirnice, a da je 28 uzoraka na granici dozvoljene vrednosti kancerogenog sastojka aflatoksina.- Postoji nešto što je nauka! Ministar rekao nema, mi našli da ima! Nakon toga se svi pozitivni uzorci ponovo testiraju - napisao je Ješić, objašnjavajući da prisustvo aflatoksina potiče od kukuruza.Ješić se tokom jučerašnjeg dana nije javljao na telefon, ali je ostavio poruku na Tviteru.- Sve kačimo na Tviter čim bude 100 odsto sigurno. A onda jbg.Podsetimo, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo da se pojedina pakovanja trajnog mleka proizvođača „Vindije“ i „Dukata“ povlače s tržišta jer sadrže kancerogeni sastojak aflatoksin, i nadležni iz našeg ministarstva su analizirali mleko ovih firmi. Oni su prvo tvrdili da mleko iz Hrvatske kod nas nije ni uvoženo, a zatim da je od 300 uzoraka 28 sumnjivo i da se uzorci sa graničnim vrednostima aflatoksina dodatno ispituju.

Papović: Aflatoksin na gornjoj graniciNacionalna organizacija potrošača Srbije otkrila je juče da se u uzorcima mleka koje su ispitali nalazi aflatoksin, i to na gornjoj dozvoljenoj granici.Goran Papović, predsednik NOPS, rekao je da su kontrolisali 17 uzoraka mleka domaćih i inostranih proizvođača, da je ono bezbedno za potrošače, ali da je potrebna češća provera kvaliteta te namirnice.- Obavestili smo Ministarstvo poljoprivrede i s njima smo se dogovorili da za mesec dana budu urađena nova, odvojena ispitivanja - rekao je Papović povodom nedavnog otkrića kancerogene materije aflatoksin M1 u hrvatskom mleku „dukat“ i „vindija“, zbog čega su i Bosna i Hercegovina i Crna Gora zabranile njihov uvoz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track