GORE OD BERMUDSKOG TROUGLA: Nestalom avionu ni traga, putnici s lažnim pasošima ličili na Balotelija
Foto: Reuters

Misterija bez presedana

GORE OD BERMUDSKOG TROUGLA: Nestalom avionu ni traga, putnici s lažnim pasošima ličili na Balotelija

Planeta -
Nije isključena mogućnost da je reč o terorističkom napadu. Pet osoba uoči leta predalo prtljag, ali nisu ušli u avion. Još se ne isključuje ni mogućnost otmice. Naftna mrlja u Južnom kineskom moru ne pripada nestalom avionu
1 / 6 Foto: Reuters

KUALA LUMPUR - Još se ništa ne zna o avionu boing 777, sa 239 putnika i članova posade, koji je nestao pre dva dana, saopštio je direktor malezijske civilne avijacije, Azharudin Abdul Rahman.

Prema najnovijim informacijama, analizirani uzorci naftne mrlje pokazuju da ona ne pripada nestalom malezijskom avionu već da je verovatno ispuštena iz nekog tankera. Takođe ni žuti objekat koji je uočen u moru a za koji se mislilo da je čamac za spasavanje iz nestalog aviona utvđeno je da ne pripada boingu 777 koji je iščezao.

Prema najnovijim informacijama, Tajlandska kompanija koja je rezervisala let za putnike sa ukradenim pasošima kazala je za Fajnenšel tajms da je sve sređeno preko "iranskog kontakta" u ime klijenata koji su tražili jeftine avionske karte ka Evropi.

Direktor malezijskog civilnog vazduhoplovstva održao je još jednu novinsku konferenciju u Kuala Lumpuru gde je ipak opovrgao da su dvojica putnika sa ukradenim pasošima identifikovani kao Azijati. Ali, posle pitanja da opiše izgled putnika sa ukradenim pasošem, Rahman je kazao da izgledaju kao "tamnoputi italijanski igrač Mario Baloteli", što je izazvalo salvu smeha u dvorani, preneo je Jutarnji list.

"Nažalost, nismo našli ništa za šta sa sigurnošću možemo reći da je deo aviona", rekao je Rahman. On je kazao da je vijetnamska avijacija na svojim obalama, na oko 80 kilometara od ostrva To Ću, sinoć primetila nešto što bi mogli biti ostaci aviona, ali da za sada nije definitivno potvrđeno da je reč o nestaloj letelici.

Avion iz Kuala Lumpura krenuo je u Peking u subotu, a sa radara je nestao oko sat vremena posle poletanja. U avionu se nalazilo 227 putnika iz 14 zemalja, među kojima 153 Kineza, četiri Francuza, kao i 12 članova posade.

Malezijske vlasti su saopštile da nije isključena mogućnost da je reč o terorističkom napadu. Rahman je potvrdio navode prema kojima je pet osoba uoči leta predalo prtljag, ali da oni potom nisu ušli u avion. Malezijska aviokompanija je saopštila da su torbe putnika koji nisu ušli u avion odvojene od ostatka prtljaga.

Inače, nestanak malezijskog aviona je "vazduhoplovna misterija bez presedana", izjavio je Rahman. Iako je u toku sveobuhvatna potraga za avionom iz vazduhu i sa mora, ni trećeg dana nije pronađen bilo kakav trag o letelici. Rahman je istakao i da se otmica ne može isključiti dok istraga ne isključi sve mogućnosti nestanka aviona kompanija Malezija erlajns sa leta MH370 za Peking, prenela je agencija Rojters.

"Nažalost nismo pronašli bilo šta, što izgleda da su predmeti iz aviona, a kamoli avion. Što se nas tiče, moramo da pronađemo letelicu, moramo da nađemo komad vazduhoplova, ukoliko je to moguće", rekao je Rahman na konferenciji za novinare.

Nestali avion traži 40 brodova i 34 aviona iz nekoliko zemalja. U nedelju uveče vijetnamske vlasti istakle su kako su u moru na jugu zemlje pronašli nekoliko delova aviona, uključujući i vrata. Te informacije nisu zvanično potvrđene. Sve dojave o viđenim delovima aviona u moru južno od Vijetnama nepotvrđene te je naglasio kako dosad nisu našli ništa što bi izgledalo kao deo nestalog boinga.Na desetine brodova i aviona iz sedam zemalja krstari morima oko obala Maleziji i južno od Vijetnama, paralelno sa razmatranjem pitanja o mogućim bezbednosnim propustima, bombi ili otmici što je moglo da obori Boingov avion. Avion sa leta MH370 nestao sa radara u ranim satima u subotu, oko sat vremena po poletanju sa aerodroma u Kuala Lumpuru, pošto je avion postigao visinu od 10.670 metara. Rojters navodi da je vijetnamska mornarica prijavila da je uočila nešto što bi moglo da bude komad vazduhoplova, pošto je sinoć mrak počeo da pada nad Tajlandskim zalivom i Južnim kineskim morem i brodovi i avioni će nastaviti potragu po dnevnom svetlu pošto do sada ništa nisu pronašli.

Još jedna misterija: Nestalim putnicima zvone telefoni, ali se niko ne javlja

Posle misterioznog nestanka malezijskog putničkog aviona mnogi članovi porodica nestalih putnika bezuspešno su pokušavali da stupe s njima u kontakt pomoću mobilnih telefona. Ovaj video pokazuje trenutak u kojem porodica Kineza, koji je među 239 nestalih putnika, zove njegov telefonski broj uživo na državnoj televiziji. Telefon je zvonio, ali niko se s druge strane nije javljao. Isto se dogodilo i drugima, što otvara dodatna pitanja u vezi nestanka zrakoplova koji je izgubio kontakt s zračnom kontrolom iznad istočne malezijske obale.

Putnici sa ukradenim pasošima imali azijatske crte lica

Malezijski ministar unutrašnjih poslova Zahid Hamidi izjavio je danas da su dvojica putnika koji su se sa ukradenim pasošima ukrcali na let "Malezija erlajnsa", koji je pre dva dana netragom nestao sa radara, imali "azijatske crte lica". Istražni organi koji pokušavaju da utvrde šta se dogodilo sa tim avionom, koji je na liniji Kuala Lumpur-Peking prevozio 239 putnika i članova posade, otkrili su da su se najmanje dvojica putnika ukrcala na taj let sa ukradenim pasošima, jednim italijanskim i jednim austrijskim, prenela je agencija AFP. "I dalje mi nije jasno kako carinicima nije bilo nimalo neobično da vide Italijana i Austrijanca, ali sa azijatskim crtama lica", izjavio je sinoć Hamidi, kako je navela malezijska novinska agencija Bernama. On je dodao: "Sprovešćemo internu istragu, u kojoj ćemo se posebno fokusirati na službenike koji su bili na dužnosti na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru u vreme leta MH370." Malezijski ministar saobraćaja je juče rekao da vlada te zemlje razmatra mogućnost da se radi o terorističkom napadu i da su stupili u kontakt sa obaveštajnim agencijama drugih zemalja, uključujući američki FBI.

Malezija mora da pojača napore u istrazi o avionu

Malezijske vlasti moraju da "pojačaju svoje napore" kad je reč o istrazi o avionu koji je pre dva dana nestao sa radara, a koji je prevozio više od 239 ljudi, od kojih 150 kineskih putnika, saopštile su danas vlasti u Pekingu. "Malezijska strana iskreno pridaje značaj ovom incidentu, ali u svetlu celokupne situacije malezijske vlasti moraju da pojačaju svoje napore", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang na redovnoj konferenciji za novinare, preneo je AFP.

Istovremeno, kineski državni mediji oštro su kritikovali danas Maleziju i njenu nacionalnu aviokompaniju zbog načina na koji se ponašaju nakon što je putnički avion nestao i pozvali na brži odgovor i pojačanu bezbednost na aerodromima.Skoro dve trećine od ukupno 239 putnika i članova posade, koliko ih je bilo u nestalom avionu MH370 na liniji Kuala Lumpur-Peking, činili su kineski državljani i ukoliko se potvrdi gubitak aviona, to će biti druga najveća kineska avionska nesreća u istoriji, navodi francuska agencija. "Malezijska strana ne može da umanji svoje odgovornost", piše u uvodniku list "Global tajms" (Global Times), koji je blizak vladajućoj Kineskoj komunističkoj partiji, uz ocenu da početni odgovor Malezije nije bio dovoljno brz. List navodi da postoje propusti u radu malezijske aviokompanije i bezbednosnih vlasti."Ukoliko je reč o pogubnom mehaničkom kvaru ili grešci pilota, "Malezija erlajns' bi trebalo da preuzme odgovornost. Ako se radi o terorističkom napadu, onda se dovodi u pitanje bezbednosna kontrola na aerodromu u Kuala Lumpuru i na samom letu", ističe kineski list.

Avion je nestao nedelju dana posle pogubnog napada na železničku stanicu u jugozapadnom kineskom gradu Kunmingu, u kojem je grupa napadača noževima ubila 29 ljudi, a ranila 143. I Peking i Vašington su osudili taj napad kao teroristički akt, a kineske vlasti su pojačale bezbednosnu kotrolu posle napada, za koji krive separatiste iz nemirnog zapadnog regiona Sjinđijang.

Potonule akcije Malezija erlajnsa nakon nestanka aviona

Akcije malezijske aviokompanije, Malezija erlajns, potonule su danas 10 odsto, prvog dana trgovanja nakon nestanka putničkog aviona sa 239 putnika i članova posade. Deonice su po otvaranju berze bile u padu 16 odsto, i prodavane su za 0,21 ringit u odnosu na 0,25 ringita u petak, da bi se kasnije nešto oporavile, prenosi agencija Frans pres. Avion Malezija erlajnsa na letu MH370 iz Kuala Lumpura za Peking nestao je iznad voda između Malezije i Vijetnama u subotu ujutru. Iako je u toku sveobuhvatna potraga za avionom iz vazduha i sa mora, ni trećeg dana od nestanka nije pronađen nikakav trag o letilici. Malezija erlajns je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju zabeležila gubitak od 1,17 milijardi ringita (360 miliona dolara) četvrti uzastopni kvartal. Kompanija se već godinama bori sa gubicima i oštrom konkurencijom niskotarifnog avioprevoznika Er Ejža (AirAsia) i drugih. Analitičari za loše rezultate kompanije krive i neefikasnu upravu, sindikate nespremne na promene i uplitanje vlade u poslovanje.

http://www.youtube.com/watch?v=3yVsPXTYfDE

Žuti objekat plutao u moru

Vijetnamci su poslali spasilačke helikoptere da istraže 'žuti objekat' koji pluta u moru, na oko 140 kilometara od ostrva To Ču. Nadali su se da bi mogla biti reč o gumenom čamcu za spasavanje s nestalog aviona. Međutim, vlasti su kasnije potvrdile da taj objekat nije u vezi s nestalim boingom 777. Pilot iskusan sa više od 18.000 sati leta

Vazduhoplovne nesreće najčešće prouzrokuje loše vreme, greška pilota i ispravnost aviona. Vremenske prilike bile su dobre, a pilot (53) iskusan sa više od 18.000 sati leta. Boing 777-200ER jedan je od najsigurnijih zahvaljujući modernoj tehnologiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track