Grešna gradonačelnica: Rekli su nam da možemo da se igramo s donatorima
Foto: Nebojsa Mandic

Propade donacija iz eu Smederevo ostaje bez 277.000 evra?

Grešna gradonačelnica: Rekli su nam da možemo da se igramo s donatorima

Društvo -
Evropska unija namenila novac za izgradnju objekta za preradu životinjskog otpada, ali projekat će propasti jer izabrana lokacija nije dobra, a Jasna Avramović ne čini ništa da pribavi dokumentaciju

BEOGRAD - Zavitlavaju se sa EU, koja im nudi ogromnu lovu.Donacija vredna 277.000 evra koju je Smederevu odobrila Evropska unija za izgradnju objekta za sakupljanje i preradu životinjskog otpada najverovatnije će biti izgubljena. Ukoliko do 1. jula taj grad, na čijem je čelu gradonačelnica Jasna Avramović, ne obezbedi odgovarajuću lokaciju za izgradnju objekta, Smederevci mogu da se pozdrave s donacijom.Čudan dijalogIpak, to izgleda ne brine mnogo gradonačelnicu Smedereva Jasnu Avramović, što se najbolje vidi iz razgovora koji je s njom vodila Milica Alavanja iz serijala „Zelena patrola na delu“. Avramovićeva: Do 1. jula imamo da odgovorimo na dopunu konkursne dokumentacije. Zasad mi nemamo rešenje što se tiče dokumentacije.Zelena patrola: Čekajte, a šta će biti s donacijom, da li ćete je prihvatiti, ipak je to...Avramovićeva: Pa ne možemo da prihvatimo donaciju dok ne ispunimo sve uslove. Projekat može da bude najbolji na ovom svetu, ali, ako mi ne možemo da ispunimo uslov, koje je donator postavio, onda ne možemo da dobijemo donaciju.ZP: Ali vi niste mogli da aplicirate na konkurs ako niste već ispunili sve uslove.Avramovićeva: Pa eto tako, rekao nam je član gradskog veća da možemo da se igramo s donatorima, ali mi kao ozbiljna gradska uprava ne možemo se igrati s donatorima, lokacija koja je bila ponuđena je fiktivna.Druga lokacijaOvaj razgovor je dokaz da je Grad Smederevo u konkursu EU „poturio“ lokaciju koju nije imao, niti može da dobije građevinsku i lokacijsku dozvolu, a odluku je potpisala lično Avramovićeva.Iako je EU, kako tvrdi Dejan Maksimović, rukovodilac tima koji je izradio projekat, odobrila gradonačelnici Avramović da pronađe drugu lokaciju za izgradnju objekta, ona ništa ne čini da pribavi potrebnu dokumentaciju.- Grad je u januaru ove godine usvojio projekat i u februaru je s njim konkurisao za donaciju kod EU. Potvrda da je EU prihvatila projekat stigla je 29. maja, ali uz uslov da joj se dostavi sva dokumentacija o lokaciji. Gradonačelnica do danas nije učinila ništa da obezbedi novu lokaciju, već stalno izmišlja nove probleme - kaže Maksimović. (S. t.)

Donacija neće propastiGradonačelnica Jasna Avramović negira da opstruira realizaciju projekta i tvrdi da taj grad neće propustiti priliku da dobije donaciju.- Lokacija koju smo bili ponudili EU je Detaljnim urbanističkim planom predviđena za tu svrhu. Ispostavilo se da ta lokacija ne može da dobije građevinsku dozvolu i mi tražimo neku drugu koja bi je zamenila- ističe Avramovićeva, protiv koje se vodi sudski postupak jer je optužena da je kao lekar primala mito.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track