Grigorije: Savetujem da ne osuđujete Kačavendu unapred

Verujete li svojim očima

Grigorije: Savetujem da ne osuđujete Kačavendu unapred

Društvo -
Vernicima savetujem da ne osuđuju nikoga, da vidimo šta je tu istina. Kad se pokaže šta je istina..., rekao episkop zahumsko-hercegovački

SARAJEVO - Predsednik Skupštine Međureligijskog veća (MRV) u BiH i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je, povodom razrešenja vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija, da ne treba nikoga unapred osuđivati i da treba sačekati da se vidi istina.

"Kao što znate, u crkvi se stvari ne dešavaju tako brzo. Sve ide sporije i nije tako jednostavno. Vernicima savetujem da ne osuđuju nikoga, da vidimo šta je tu istina. Kad se pokaže šta je istina...", rekao je Grigorije.On je ukazao na, kako je rekao, paradoksalnost pravoslavne vere da "ne mrzimo čoveka nego da se za njega molimo".

"Stvar je u tome da ne dozvolimo bilo kome da povređuje druge ljude", rekao je vladika zahumsko-hercegovački, prenela je Fena. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić je mišljenja da sud treba da radi svoj posao i da se niko ne može osuditi pre sudskog procesa.

"Razumljivo da nam je stalo do morala, ali ne možemo nikoga osuditi pre sudskog procesa. Molimo sud da radi svoj posao, a mi ćemo podržati proces pomirenja i praštanja", rekao je Puljić koji je član Međureligijskog veća u BiH.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je ranije da je Sinod prihvatio ostavku vladike Vaslija na tu dužnost iz zdravstvenih razloga. Crkvena vlada je navela da je on ostavku podneo još početkom novembra prošle godine, ali da je bio zamoljen da ostane do zasedanja majskog Sabora. Vladika Vasilije je, međutim, poslednjih nedelja bio u fokusu javnosti zbog kompromitujućih video snimaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track