Grubješić: Srbija je spremna za pregovore o pristupanju EU

Izveštaj EK

Grubješić: Srbija je spremna za pregovore o pristupanju EU

Politika -
Današnja preporuka Evropske komisije da se otvore pregovori o pristupanju sa Srbijom predstavlja početak nepovratnog procesa koji će našu zemlju uvesti u veliku evropsku porodicu, navela je potpredsednica Vlade za evropske integracije

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je, povodom preporuke Evropske komisije o otvaranju pregovora o članstvu u EU, da je Srbija za to u potpunosti institucionalno spremna.

"Današnja preporuka Evropske komisije da se otvore pregovori o pristupanju sa Srbijom predstavlja početak nepovratnog procesa koji će našu zemlju uvesti u veliku evropsku porodicu uz čiju pomoć ćemo imati veće šanse da se ekonomski konsolidujemo i krenemo napred", navela je Suzana Grubješić u saopštenju.

Grubješićeva je kazala da kroz pregovore o članstvu sa EU Srbija dobija šansu za modernizaciju i bolji životni standard svih građana. Ona je dodala da posle decenije izneverenih očekivanja, preporuka za otpočinjanje pregovora omogućava Srbiji da uđe u ligu uređenih država - tamo gde istorijski, kulturno i ekonomski pripada.

"Srbija je u potpunosti instiutucionalno spremna da počne proces pregovora. Pred je nama velika obaveza i odgovornost da se u potpunosti okrenemo unutrašnjim reformama koje će stvoriti uređeno i pravednije društvo po meri običnog čoveka. Konačno je došlo vreme da se umesto evropskim uslovima bavimo evropskim standardima, a samo od nas zavisi koliko ćemo brzo ići", navela je potpredsednica vlade.

Ona je navela da je u izveštaju koji je danas usvojen Srbija pohvaljena za ubrzano ispunjavanje svoje evropske agende, posebno u oblastima vladavine prava, reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, kao i za unapređenje ljudskih i manjinskih prava, poslovne klime i reformi iz oblasti ekonomije i regionalne saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track