GRUPIŠU SE NA KIPRU: Britanski lovci kreću na Siriju?

Situacija se zaoštrava

GRUPIŠU SE NA KIPRU: Britanski lovci kreću na Siriju?

Planeta -
Britanska vojska širi svoje prisustvo u Mediteranu gde sad ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dve fregate u blizini Albanije

DAMASK - Ratni avioni i vojni transporteri počeli su da pristižu u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 160 kilometara od Sirije, što bi mogao da bude znak ubrzanih priprema za vojni udar na sirijski režim.

S obzirom na malu udaljenost od sirijske teritorije, britanska baza na Kipru mogla bi da bude mesto iz koga bi se izvodili vazdušni udari na Siriju, ukoliko se Zapad odluči za tu opciju.

TV stanica "Raša tudej" prenosi da britanska vojska širi svoje prisustvo u Mediteranu i da ta zemlja sada ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dve fregate u blizini Albanije.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da je napad hemijskim oružjem u Siriji "apsolutno gnusan" i da zahteva akciju međunarodne zajednice, pri čemu Britanija razmatra "proporcionalni odgovor".

Kameron je u ponedeljak prekinuo odmor i vratio se u London gde će danas kasnije saopštiti da li će prevremeno sazvati parlament radi razmatranja odgovora na najnovije događaje u Siriji, preneo je Rojters."Bilo kakva odluka koja bude doneta biće striktno u okviru međunarodnog poretka. Bilo kakvo korišćenje hemijskog oružja je u potpunosti i krajnje gnusno i neprihvatljivo...i međunarodna zajednica mora da na to odgovori", izjavio je Kameronov portparol.

I Amerikanci u Mediteranu

Rojters navodi da je američka mornarica od petka pojačala prisustvo u Mediteranu, gde ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa.

Slično je učinila i Francuska, koja se spominje kao još jedan ključni igrač u mogućoj intervenciji. Njeni borbeni avioni se nalaze u Emiratima za slučaj da zatreba, prenosi RT.

Damask: Keri laže

Zvanični Damask je danas optužio američkog državnog sekretara DŽona Kerija da laže kad tvrdi da postoje "neoborivi" dokazi masovnog napada hemijskim oružjem u Siriji, koji je verovatno izvršio režim predsednika Bašara Asada.

U saopštenju koje je objavila državna Sirijska arapska novinska agencija (SANA) se navodi da je insistiranje Kerija na "obilaženju" posla koji u Siriji obavljaju eksperti Ujedinjenih nacija za hemijsko oružje pokazuje da zvanični Vašington namerno pokušava da iskoristi događaje, prenela je agencija AP.Džon Keri je "fabrikovao" dokaze, navela je SANA.

Američki državni sekretar je sinoć izjavio kako je u "opscenom" i smrtonosnom napadu na sirijske civile korišćeno hemijsko oružje i upozorio da će američki predsednik tražiti "odgovornost".

Tim stručnjaka Ujedinjenih nacija juče je u Siriji prikupio "vredan" materijal u vezi s navodnim napadom hemijskim oružjem u blizini Damaska, uprkos tome što su se našli pod snajperskom vatrom. Pobunjenici i predsednik Asad optužuju jedni druge za taj napad.Današnji rad inspektora UN odložen je za sredu usled neslaganja među pobunjenicima oko mera bezbednosti.

Navodni napad hemijskim oružjem 21. avgusta je SAD približio vojnoj akciji u Siriji više nego ikad od početka tamošnjeg građanskog rata.Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bener poručio je, međutim, Beloj kući da mora da se konsultuje s Kongresom, pre bilo kakvog odgovora na navodno korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

"Bener je jasno stavio do znanja da pre bilo kakve akcije, moraju da se obave konsultacije sa članovima Kongresa, kao i da se jasno definišu ciljevi i šira strategija kako bi se postigla stabilnost", naveo je u saopštenju Benerov portparol, Brenand Bak, prenela je agencija Rojters.

Obama ima dozvolu za vazdušni napad

Američki predsednik Barak Obama ima ovlašćenja za pokretanje vazdušnih napada protiv Sirije, ali o tome mora da obavesti poslanike Kongresa što je proces koji je, kako je ocenila agencija AFP, već počeo.

Zvanična Moskva je danas upozorila da bi vojna intervencija u Siriji mogla da ima "katastrofalne posledice" po region i pozvala međunarodnu zajednicu da pokaže razboritost po pitanju krize u toj zemlji.U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi: "Pokušaji da se zaobiđe Savet bezbednosti i da se opet stvore veštačka i neosnovana opravdanja za vojnu intervenciju će rezultovati novim patnjama u Siriji i katastrofalnim posledicama po druge zemlje na Bliskom Istoku i severu Afrike", prenela je agencija AFP.

"Pozivamo naše američke partnere i sve članove međunarodne zajednice da pokažu razboritost i da strogo poštuju međunarodno pravo, posebno osnovne principe Povelje Ujedinjenih nacija", navelo je rusko Ministarstvo.

Odložen sastanak SAD-Rusija

SAD su danas odložile sastanak sa Rusijom planiran za sredu u Hagu u vezi sa mirovnom konferencijom o Siriji, a Rusija je izrazila žaljenje zbog otkazivanja sastanka.Sastanak je bio planiran između visokih diplomata SAD i Rusije, ali je odložen zbog "aktuelnih konsultacija" u vezi sa napadom hemijskim oružjem u Siriji, naveo je neimenovani visoki američki zvaničnik.

Tema sastanka trebalo je da bude mirovna konferencija o okončanju građanskog rata u Siriji.Napad na Siriju bio bi opasan i neodgovoran i svet bi trebalo da se seti da je irački rat počeo zbog optužbi SAD da režim u Iraku krije oružje za masovno uništenje, što se ispostavilo kao netačno, upozorila je danas kineska državna agencija Sinhua.

Sinhua je istakla da su zapadne zemlje požurile sa zaključcima o tome ko bi mogao da upotrebi hemijsko oružje i pre nego što su stručnjaci UN završili svoju istragu.Komentari agencije Sinhua nisu iste težine kao saopštenja vlade, ali mogu se tumačiti kao odraz zvaničnog kineskog stava, navela je agencija Rojters.

Sinhua je pozvala da sve strane "ostanu mirne glave, posebno oni nestrpljivi da krenu u vojnu akciju bez mandata UN".Kina nastoji da prikaže da nije ni na čijoj strani i traži od sirijske vlade da razgovara sa opozicijom i preduzme korake ka ispunjenju zahteva za političkim promenama.

Kina smatra da bi u Siriji trebalo da bude formirana prelazna vlada.Zvanični Teheran je danas upozorio da međunarodna zajednica ne treba da vojno interveniše u Siriji, navodeći da bi konflikt mogao da zahvati čitav region.

Izgovor za intervenciju

Iranska vlada, koja podržava Asada u borbi protiv sirijskih pobunjenika koji žele da ga zbace sa vlasti, saopštila je da su pobunjenici odgovorni za napad hemijskim oružjem u okolini Damaska i da Zapad koristi taj incident kao izgovor za intervenciju u Siriji."Želimo oštro da upozorimo protiv vojne intervencije u Siriji. Ona će definitivno proizvesti opasne posledice u regionu, koje neće biti ograničene samo na Siriji", izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Arakči.

Italija je u međuvremenu saopštila da je sirijski režim dospeo do "tačke bez povratka", ali i naglasila da međunarodni odgovor mora da bude donet multilateralno, saopštili su zvaničnici vlade.Premijer Italije Enriko Leta, njegov zamenik i nekoliko ministara, među kojima i ministarka spoljnih poslova Ema Bonino, sastali su se u Rimu da bi razgovarali o stavu Italije prema sirijskoj krizi."Nedvosmislena osuda režima Bašara Asada je jednoglasna, kao i osećanje da je on prešao tačku bez povratka", izjavio je neimenovani zvaničnik italijanske vlade posle sastanka.

Italija insistira da bilo kakav vojni udar protiv Sirije mora da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN.Bonino je u današnjem saopštenju za štampu ocenila da napad hemijskim oružjem predstavlja "ratni zločin", ali je napomenula da italijanska vlada neće podržati vojnu akciju bez odobrenja Saveta bezbednosti.Italija je ponudila obe vojne baze na svojoj teritoriji i sopstveno ratno vazduhoplovstvo prilikom kampanje NATO u Libiji 2011.Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu je danas rekao da prošlonedeljni napad gasom predstavlja "zločin protiv čovečnosti i test za međunarodnu zajednicu".

"To je zločin protiv čovečnosti, a zločin protiv čovečnosti ne sme da ostane bez odgovora, ono što treba da bude učinjeno mora biti učinjeno. Danas je jasno da je međunarodna zajednica suočena s testom", rekao je Davutoglu novinarima.

Severnokorejsko oružje za Siriju?

Japanski mediji su danas preneli da je Severna Koreja pokušala da, uz oružje i municiju, izveze Siriji gas-maske, ali je pošiljka zaplenjena u Turskoj.

SAD, pošto su dobile informaciju o brodu sa oružjem, pratile su plovilo u koordinaciji sa drugim zemljama.Brod je prošao kroz Dardanele u Turskoj 3. aprila, gde su ga turske vlasti pretražile, budući da su ih američke kolege obavestile o pošiljci, prenosi AFP.

Turske vlasti su zaplenile 1.400 pušaka i pištolja i oko 3.000 metaka, kao i gas maske, očigledno namenjenje za zaštitu od hemijskih materija, navodi japanski dnevnik.

Uhapšen je kapetan broda koji je kasnije priznao da je brod isplovio iz Severne Koreje i da je nosio oružje za Siriju, kojoj su SAD, EU i njihovi saveznici uveli embargo na uvoz oružja.

Američke vlasti veruju da je nakon istovara u Turskoj pošiljka trebalo da bude upućena režimu sirijskog predsednika Bašara al-Asada.Severna Koreja se nalazi pod sankcijama UN na trgovinu oružjem zbog nuklearnih proba koje je izvodila u prošlosti.Ukoliko navodi japanskih medija dobiju i zvaničnu potvrdu, Pjongjang bi mogao da se suoči sa dodatnim sankcijama UN.

Sirija i Severna Koreja, kako mnogi veruju, godinama unazad trguju vojnim naoružanjem, a sumnja se da se sa tim nije prestalo ni posle izbijanja sukoba u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track