Vestervele: Primena sporazuma glavni preduslov za dobijanje datuma
Foto: Tanjug

Vestervele: Primena sporazuma glavni preduslov za dobijanje datuma

Politika -
Šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervela na aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je vicepremijer Aleksandar Vučić
1 / 11

BEOGRAD - Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele doputovao je danas popodne u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je vicepremijer Aleksandar Vučić, koji će večeras biti i prvi sagovornik nemačkog ministra.

Vestervele je po sletanju na beogradski aerodrom, gde ga je dočekao njegov prvi sagovornik u Beogradu, viceperemijer Vučić, poručio da dolazi radi ohrabrenja "u zaista istorijskom trenutku za Srbiju" i da Nemačka i Nemci žele da daju doprinos kako bi Srbija donela pravu pdluku u cilju ekonomskog razvoja zemlje.

Želim vas ohrabirti da teške odluke donosite na ispravan način i hrabro", rekao je Vestervele."Naše dve zemlje su evropske, i mi i vi smo deo Evrope i mi smo jednaki parteri i hoću da dam doprinos da mukotrpni pregovori, koji su dali istorijski vrhunac 19. aprila, sada budu uspešno sprovedeni", rekao je šef nemačke diplomatije.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je danas da je ključni preduslov za napredak Srbije na putu ka EU dogovor o primeni briselskog sporazuma, početak njegove primene korak po korak, uz opipljiv napredak.

"Duboko smo uvereni da je najboji deo naše budućnosti pred nama", poručio je Vestervele, zahvaljujući na "izrazito srdačnom gostoprimstvu"."Poznajemo se dobro, imamo poverenja jedni u druge i razmenjujemo stavove po odlučujućim pitanjima", istakao je on i ponovio da Nemačka i Nemci žele da daju doprinos da Srbija donese pravu odluku u cilju ekonomskog razvoja zemlje."Sada je to još više u interesu Srbije i njenih građana", ukazao je on.

Srbija će poštovati briselski sporazum

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je, na pres konferenciji sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, da će Srbija poštovati briselski sporazum, da je uveren da će dobiti datum za pregovore u junu, i da potom očekuje konkretnu ekonomsku podršku Nemačke, a ne pohvale.

On je na aerodromu Nikola Tesla, zahvalivši se Vesterveleu na poseti, rekao da "znamo šta će biti zahtevi Nemačke" i dodao da će goste iz Nemačke zanimati šta je to što može da se uradi povodom implementacije briselskog sporazuma i evropskog puta Srbije.

Vučić je rekao da i Srbija ima svoja pitanja koja su za nju ključna i najvažnija pored pomenutih "koja su od izuzetne važnosti", istakavši da je za Srbiju od presudne važnosti napredak ekonomije i više investicija.

"Nismo tražili niti molili ni za datume niti za sporazume, ali zato ćemo moliti i tražiti od Nemačke i Evropske unije veću pomoć u razvoju Srbije i mnogo više investicija", rekao je Vučić, koji je dodao da je to više puta već rekao sagovornicima iz Nemačke i EU.

Prema njegovim rečima Srbija će se otvoriti, napraviti propise koji će privući više investicija i biti evropski u svakom smislu.

"Očekujemo od Nemačke veliku pomoć i podršku ne samo na evropskom putu, već na najkonkretnijem ekonomskom razvoju Srbije. Uveren sam da će nam nemački prijatelji na tom planu pomoći", rekao je Vučić.

"Uveren sam da će naši nemački partneri - prijatelji, svoju reč i po tom pitanju održati", istakao je Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja Vučić je rekao da je realan, ali i uveren da je Srbija zaslužila i da će dobiti datum za početak razgovora o priključenju EU.

"Uveren zato što smo za osam meseci uradili mnogo više nego neki za deset godina", rekao je Vučić i dodao da smatra da to svi i u Nemačkoj i u Evropi isto misle.

"Mi ne pravimo sporazume da bismo nekoga varali, da bi se sa nekim igrali - mi sporazume pravimo zato što mislimo da smo pouzdan, ozbiljan, odgovoran partner", kazao je Vučić.

On je rekao da smatra da je ta vrsta poverenja o kojoj je govorio nemački šef diplomatije veoma važna i da to poverenje ne želimo da izgubimo.

"Mi ćemo se ponašati u skladu sa potpisanim sporazumom, ali istovremeno tražimo i od prištinske strane da poštuje sporazum, a ne da se nadoknađuje nešto što u sporazum nije uspelo da uđe kroz implementacioni dogovor", podvukao je prvi potpredsednik vlade.

On je dodao da je Srbija spremna za razgovore, dogovore, ponovio da očekuje datum...

Međutim, nastavio je Vučić, posle datuma ne očekujemo dan-dva pohvale u novinama, već najkonkretniju moguću ekonomsku podršku Srbiji.

"Uveren sam da će naši nemački partneri - prijatelji, svoju reč i po tom pitanju održati", zaključio je Vučić.

On je zahvalio Vesterveleu što je u nedelju popodne došao u Srbiju i rekao da je veoma ponosan što će on večeras biti njegov gost na privatnoj večeri u domu njegovog oca.

Vestervele će sutra takođe razgovarati sa predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.

Posle razgovora sa srpskim zvaničnicima, Vestervele će otputovati u Prištinu, gde će razgovarati s kosovskim zvaničnicima.

Premijer Ivica Dačić uoči posete rekao je da je važno što Vestervele dolazi pred odlučivanje u nemačkom parlamentu, Bundestagu, o tome da li će Nemačka podržati da Srbija u junu dobije datum za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Dačić je ukazao da EU želi da se uveri da će sporazum Beograda i Prištine biti sproveden u praksi i da neće ostati "mrtvo slovo na papiru" ako se Srbiji da datum.

http://www.youtube.com/watch?v=Pg4eRGYCCKQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja