Hag: Puštamo Šešelja

Biće burna kampanja

Hag: Puštamo Šešelja

Politika -
U Haškom tribunalu kažu da postoji mogućnost da privremeno oslobode lidera SRS, ako podnese pismeni zahtev

BEOGRAD - Na čekanju!Nerma Jelačić, portparol Haškog tribunala, kaže za Kurir da ukoliko Vojislav Šešelj, lider SRS, podnese pismeni zahtev za privremeno puštanje na slobodu, postoji mogućnost da se to i odobri.

Tribunal još nije dobio pismeni zahtev, nakon što mu je usmeni zahtev koji je uputio tokom završne reči odbijen.

- Ni žalba na odbijanje usmenog zahteva nije stigla. Ako dokument dobijemo, o tome će odlučivati sudsko veće, ali u ovom momentu sudije nemaju na osnovu čega da se izjasne. Nemamo ni medicinsku procenu koja upućuje na odluku o privremenoj slobodi - kaže Jelačićeva. Na pitanje da li je moguće da se Šešelju odobri privremena sloboda ukoliko pošalje zahtev, Jelačićeva odgovara:

- Uvek postoji mogućnost da odluka bude pozitivna, isto koliko je moguće da Šešelj bude odbijen.

Boris Aleksić, član pravnog tima za odbranu Šešelja, kaže da mu nije jasno zašto Tribunal odugovlači.

- Već su upućene garancije, a postoje i medicinski izveštaji u kojima se ocenjuje da je Šešeljevo zdravstveno stanje ozbiljno i da u pritvorskoj jedinici ne postoji uslovi za adekvatno lečenje - ističe Aleksić, i dodaje:

- Međunarodni standard je da se periodično razmatra ukidanje pritvora i to je prihvaćeno u mnogim zemljama - kaže Aleksić.

Ne može da diše

SRS je saopštio da je lider radikala Vojislav Šešelj vraćen u pritvorsku jedinicu nakon što je juče rano ujutru, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, opet bio prebačen u bolnicu van Tribunala. Kako tvrdi SRS, osim izražene aritmije, tahikardije i bradikardije, Šešelj je ima i velikih disajnih problema.

Stanišić već na slobodi

Nerma Jelačić za Kurir kaže da je odlučeno da se Jovici Stanišiću, bivšem načelniku SDB, odobri privremena sloboda.

- Odluka je od 4. aprila, a Stanišić mora da se vrati 26. aprila. Ne mogu da pričam o detaljima ili datumima povratka u Srbiju iz bezbednosnih razloga - kaže Jelačićeva, iako se spekuliše da bi Stanišić mogao u Srbiju da dođe već danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track