HAOS: Krvavi obračuni na ulicama Rima

Italija paralisana protestima zbog štednje

HAOS: Krvavi obračuni na ulicama Rima

Planeta -
Mirna šetnja demonstranata pretvorila se u ulični rat s policijom, u kojem su korišćeni lanci, palice i suzavac, a povređeno je više od 80 ljudi

RIM - Nezadovoljstvo.Žestoki obračuni u Rimu, glavnom gradu Italije, izbili su između demonstranata i policije tokom protesta organizovanih usled velikog nezadovoljstva naroda teškom ekonomskom situacijom u zemlji, visokom stopom nezaposlenosti i merama štednje vlade. U njima je povređeno više od 80 ljudi, dok je jednom muškarcu u eksploziji razneta šaka. Nakon okršaja uhapšeno je najmanje šest osoba.Neredi su započeli kao mirna protestna šetnja od znamenitosti Porta Pija ka centru grada i u njoj je učestvovalo oko 15.000 građana. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo: „Situacija je kritična! Besni smo!“ i „Smeštaj, prihod i dostojanstvo!“.Međutim, među okupljenim ljudima nalazila se i grupa agresivnih demonstranata s maskama i šlemovima, koja je prvo počela da kamenicama i flašama gađa zgrade italijanske vlade, a onda i okupljene policajce jajima i petardama. Nakon toga započelo je koškanje, a onda i opšta tuča palicama, pendrecima i lancima. Organi reda koristili su i suzavac, a među 80 povređenih je i 20 njihovih pripadnika. Jednom demonstrantu, inače Peruancu, eksplodirala je petarda u šaci, zbog čega je ostao bez prstiju.- Pravo na protest ne znači da manifestacija treba da se pretvori u nasilje - rekao je gradonačelnik Rima Ignacio Marino.Inače, na samom početku demonstracija italijanska policija uhapsila je više desetina ljudi za koje se sumnjalo da su došli u Rim samo da bi pravili nerede i započinjali tuče.

Dramatično...  Bilo je teško uspostaviti red
Dramatično... Bilo je teško uspostaviti red

Nemirno u FrancuskojPARIZOM MARŠIRALO 100.000 LJUDIProtestna šetnja zbog mera štednje organizovana je i u Parizu, glavnom gradu Francuske, a demonstranti su kritikovali francuskog predsednika noseći transparente na kojima je pisalo „Olande, bilo je dosta!“. Prema izveštajima policije, kod Plas de la Republik okupilo se oko 25.000 ljudi. Međutim, na društvenim mrežama piše da je bilo više od 100.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track