HAOS U BIHAĆU: Demonstrati postavili ultimatum vlastima da podnesu ostavke!
Foto: Tanjug

Zaustavili kola hitne pomoći

HAOS U BIHAĆU: Demonstrati postavili ultimatum vlastima da podnesu ostavke!

Planeta -
Okupljeni demonstranti otišli su do kuće kantonalnog premijera Hamdije Lipovače u bihaćkoj Midžić mahali, gdje je došlo i do sukoba sa policijom

BIHAĆ - Oko 16.20 časova demonstranti se počeli razilaziti, a normaliziran je i saobraćaj u Bihaću. Vladi i načelniku općine dat je ultimatum do večeras da podnesu ostavke.

Na kući kantonalnog premijera Hamdije Lipovča je pričinjena materijalna šteta te je povređeno nekoliko specijalaca.

Ni vozilima kola hitne pomoći nisu dali da prođu i pruže pomoć. 15:03 Demonstranti su kamenovali kuću premijera Hamdije Lipovače.

Tokom današnjih protesta u Bihaću došlo je do sukoba policije i demonstranata, u kojima je više lica povređeno.

Više od hiljadu građana okupilo se na centralnom gradskom trgu u Bihaću, gde su nastavili juče započete proteste zahtevajući ostavku Vlade Unsko-sanskog kantona.

Okupljeni demonstranti kasnije su otišli do kuće kantonalnog premijera Hamdije Lipovače u bihaćkoj Midžić mahali, gdje je došlo i do sukoba sa policijom. Na Lipovačinoj kući je pričinjena materijalna šteta, a povređeno je nekoliko specijalaca.

Ni vozilima kola hitne pomoći nisu dali da prođu i pruže pomoć.

Lipovača je odbacio informacije da je pobegao iz Bihaća i sa suprugom i troje dece se, kako su preneli neki bosanskohercegovački mediji, sklonio u Hrvatsku.

"Ja sam u Bihaću! Podržavam iskazivanje nezadovoljstva građana kojima je to cilj. Osuđujem i suprotstavit ćemo se najgrublje onima koji dolaze pijani, drogirani, snabdeveni rekvizitima za pljačku, palež i uništavanje. Posebno onim poslanim iz drugih sredina da pale i ruše Bihać", kazao je kantonalni premijer Hamdija LipovačKazao je da Vlada USK radi u punom kapacitetu.

"Građani zovu i ogorčeni su rušenjem i paljenjem", kazao je Lipovača.

Lipovača je sinoć rekao da neće podneti ostavku.

"Bio bih neozbiljan prema građanima kada bi to učinio, jer ne znam kome bi predao vlast, a bezvlašće ne želim da dopustim. Vlada radi u punom kapacitetu. Mi vlast možemo prepustiti samo ozbiljnim ljudima. Ne bi bili ozbiljni prema ljudima koji su nas podržali ako bi sada dali ostavku", rekao je Lipovača.

Podsetimo više od 3.000 ljudi uputilo se sa Gradskog trga u Bihaću prema zgradi Vlade kantona.

Jake policijske snage osiguravaju zgradu Opšine, Tužilaštva i Suda.

Nezvanično, pojavila informacija da je policija legitimisala pojedine demonstrante, među kojima je oko 15 Bužimljana.

Među građanima Bihaća se oseća revolt zbog takvih informacija i mogućih namera. Prema nepotvrđenim informacijama, policija je između Bihaća i Cazina presrela grupe koje su bile naoružane Molotovljevim koktelima.

Na bihaćkom Trgu, policija je legitimisala na desetine građana iz Bužima i Cazina koji su došli sa ciljem da naprave nerede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track