HAOS U SPS: Dačić se nikome ne javlja, sprema čistku!

Vrhuška stranke u strahu od promena

HAOS U SPS: Dačić se nikome ne javlja, sprema čistku!

Politika -
Lider socijalista Ivica Dačić sprema reformu stranke, zbog čega se osamio i smanjio komunikaciju sa saradnicima, koji su u strahu da će ostati bez funkcija

BEOGRAD - Tihuje.Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rešio je da se nikome od stranačkih drugarica i drugova ne javlja na telefon, saznaje Kurir. Dačić se, kako tvrde njegovi bliski saradnici, odlučio na ovaj radikalniji potez na (ne)određeno vreme pošto sprema ozbiljnu i temeljnu reformu stranke, posle koje neće biti mesta za pojedince iz aktuelnog rukovodstva socijalista.- Dačić je sveo komunikaciju na minimum. Gotovo nikome se ne javlja. U stranci je zavladala opšta panika jer je najavio da se spremaju ozbiljne promene u partiji. Šuška se odavno da u novoj podeli karata neće biti mesta baš za sve aktuelne visoke funkcionere. Jasno je da niko nije siguran. I zato su svi zabrinuti za svoje fotelje - da li će „preživeti“ promene ili ne - priča izvor Kurira i nastavlja:Podmlađivanje stranke- A samo Ivica zna odgovore. U ovom trenutku on jedini u vrhu SPS zna kakve reforme, političke, organizacione i kadrovske ta partija mora da sprovede. Upravo zbog toga svi imaju potrebu da se čuju ili vide s njim, da nekako oslušnu kakav mu je plan. On je kao šef diplomatije mnogo zauzet i ima dosta obaveza, ali je rešio i da se distancira kako bi izbegao raznorazne pritiske.Niko od socijalista nije bio raspoložen da govori o ovom „problemu“. Ni Ivica Dačić nije bio rečitiji.- Komuniciram potpuno normalno - poručio nam je lider socijalista.Suština reformi, koje bi trebalo da budu ozvaničene na kongresu SPS krajem godine, biće podmlađivanje stranke. Kako je Kurir već pisao, Dačić je rešio da unese promene kako partiju koju vodi na sledećim izborima ne bi zadesila sudbina DS, te računa na mlađe, lojalne kadrove umesto veterana Milutina Mrkonjića, Žarka Obradovića i Slavice Đukić Dejanović.Negativne refleksijeDačić je, podsetimo, potvrdio da je vreme za reforme u SPS i kao razlog naveo „negativne refleksije iz prošlosti“:- Reforma stanke je najvažniji odgovor na novu političku situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo. SPS je preživeo politički cunami, za razliku od nekih drugih partija. Moramo da tražimo svoje mesto i zato je vreme da se razmišlja i o programskoj, kadrovskoj i organizacionoj reformi.U sklopu reformi razmatrana je promena naziva stranke i zaštitnog znaka. Dačić je kazao da je takvu ideju imao pre nekoliko godina, ali da je bilo teško izvodljivo.

Poslao strelice ko se svađa, taj se voliDAČIĆ NAPAO ZAPADNE SILEIvica Dačić je poručio zapadnim zemljama da se manu pritisaka na Srbiju, koji se odnose i na saradnju s Kinom i Rusijom, jer su se Srbi promenili.- Neke zemlje smatraju da jedino pritisci funkcionišu kod Srba. Malo smo se promenili. Pozivam te zemlje, naročito sa Zapada, da se manu politike pritisaka s namerom da nas zaplaše da prihvatimo njihove zahteve. Nismo mi glupi, znamo šta želimo i kakvi su naši interesi, znamo šta moramo, šta ne moramo - poručio je Dačić i dodao:- Normalno je da te zemlje imaju odlične odnose s Rusijom i Kinom, a kada Srbija ima takve odnose, onda je to problematično. Nama zameraju zbog odnosa s Rusijom, a Francuska joj prodaje ratne brodove - rekao je šef diplomatije i istakao da ćemo „tek kad uđemo u EU, voditi njenu politiku prema Rusiji“.

Muk u SPSSOCIJALISTI NI DA BEKNUKurir je juče pitao najbliže saradnike Ivice Dačića da li je istina da u poslednje vreme imaju lošiju komunikaciju sa svojim liderom, kao i da li je u narednom periodu zakazana sednica Predsedništva stranke. Kratak odgovor „To su dezinformacije“ stigao je jedino od Dijane Vukomanović, koja nije htela ili nije umela da odgovori na deo pitanja koji se tiče narednih poteza stranke. Isto pitanje upućeno je i Slavici Đukić Dejanović, Žarku Obradoviću, Milutinu Mrkonjiću, Dušanu Bajatoviću, Branku Ružiću, ali se niko od njih nije oglasio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track