HAOS U ŠVEDSKOJ: Bosanci divljaju po Stokholmu
Foto: Beta Ap

Neredi ne jenjavaju šest dana

HAOS U ŠVEDSKOJ: Bosanci divljaju po Stokholmu

Planeta -
Među izgrednicima koji pale kola, škole i vrtiće u delovima prestonice skandinavske zemlje ima mnogo onih s prostora bivše SFRJ

STOKHOLM - Nezadovoljni imigranti se ne smiruju.Neredi u predgrađima švedske prestonice Stokholma ne jenjavaju ni posle šest dana, a prema izveštajima medija, najžešći su u delovima grada u kojima žive imigranti, među kojima je najviše onih iz Bosne i Hercegovine. Napali policijuU noći između četvrtka i petka spaljeno je najmanje devet automobila, dve škole i policijska stanica, a sve u znak negodovanja zbog ubistva jednog starijeg muškarca (69) prilikom privođenja prošle nedelje. Policija je privela osam izgrednika, a povređenih u poslednjem divljanju vandala nije bilo.U predgrađu Rinkebiju, jednoj od dominantnih imigrantskih gradskih sredina, gde je od početka nedelje izbilo više nereda, zapaljeno je šest automobila, među kojima je pet potpuno izgorelo. Tri automobila zapaljena su u Nosborgu, a požar podmetnut u policijskoj stanici u Aelvsju brzo je stavljen pod kontrolu. Zapaljena je škola u Tensti i vrtić u naselju Kista, blizu Husbija, gde su neredi počeli, ali je vatra brzo ugašena. U Sodertaljeu, na jugu Stokholma, huligani su policajce gađali kamenicama dok su intervenisali zbog paljenja automobila.Vatrogasci su saopštili da su u noći između četvrtka i petka intervenisali čak 90 puta u Stokholmu, a većinu požara izazvali su učesnici pobune.Inače, u predgrađima zahvaćenim neredima ima mnogo imigranata s Balkana, a među njima su najbrojniji. U tim kvartovima takođe žive i došljaci iz Iraka, Avganistana, Somalije, a odnedavno i iz Sirije. To su siromašni delovi s visokim procentom nezaposlenosti.Mnogo imigranataŠvedska je zbog liberalne useljeničke politike jedno je od prvih evropskih odredišta za useljavanje, a mnogo ljudi s prostora bivše SFRJ otišlo je u tu zemlju. Najnovija dešavanja podstakla su raspravu o integraciji useljenika, koji čine čak 15 odsto ukupnog stanovništva u Švedskoj.

Posle divljanja vandala ostao samo garež
Posle divljanja vandala ostao samo garež

Neredi u Geteborgu i MalmeuPrema izveštajima švedskih medija, neredi u noći između četvrtka i petka zabeleženi su i u predgrađima Geteborga, gde su na dve lokacije goreli automobili. Takođe, izgrednici su drugu noć zaredom palili i divljali i po gradu Malmeu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track