HAOS U TUZLI: Policija pretukla dečaka, gore kontejneri, razbijena stakla na zgradi vlade...
Foto: Tuzla, Federalna.ba

Protesti na ulicama

HAOS U TUZLI: Policija pretukla dečaka, gore kontejneri, razbijena stakla na zgradi vlade...

Planeta -
Nekoliko stotina nezadovoljnih radnika nekadašnjih giganata Konjuha, Polihema, Poliochema, Dite i Resod guminga, uz podršku građana Tuzle, protestuje na ulicama na kojima se nalazi veliki broj pripadnika specijalne jedinice MUP

TUZLA - Nekoliko stotina učesnika današnjih protesta u Tuzli, blokirali su donji deo grada od Skvera do Mejdana, izražavajući nezadovljstvo trenutnom situacijom u Tuzlanskom kantonu. U neredima je povređen dečak, a njegov otac Asmir Kahrimanović izjavio je da se njegov sin u tom trenutku vraćao iz škole. On je kazao da su dečaka udarali pripadnici policije i da ne zna gde se sada nalazi.

U neredima, prema nezvaničnim informacijama, ima još povređenih i pripadnika policije i građana.

Nezadovoljni što ih premijer TK Sead Čaušević nije primio, radnici su u neposrednoj blizini zgrade Vlade TK na raskrsnici zapalili gume i kontejner i tako blokirali saobraćaj. Na ulicama Tuzle u ovom trenutku je veliki broj pripadnika specijalne jedinice MUP-a TK.

Podsećamo, pre ovoga radnici su jajima gađali sedište Vlade. Nekoliko stotina nezadovoljnih radnika nekadašnjih giganata Konjuha, Polihema, Poliochema, Dite i Resod guminga, uz podršku građana Tuzle, koji su proteste započeli u sredu ujutro blokirajući prilaze Kantonalnom sudu i Kantonalnom tužilaštvu TK, proteste su nastavili pred sedištem Vlade TK gde su u jednom trenutku silom ušli u zgradu Vlade.

Nakon naguravanja, prilikom kojeg su lakše povređeni jedan od predstavnika sindikata i kamerman, službenici policije stavili su situaciju pod kontrolu. Protesti su izraz nezadovoljstva građana trenutnim ekonomskim stanjem koji traže hitne i korenite promene.

Demonstranti okupljeni oko sindikalnih organizacija pet nekadašnjih privrednih giganata s područja Tuzlanskog kantona, i Fejsbuk grupe “50.000 ljudi na ulice za bolje sutra” i Udruženja nezaposlenih TK blokirali su najpre prilaze Kantonalnom sudu i Kantonalnom tužilaštvu TK. Od sudija su tražili da realizuju pravosnažne presude i da ubrzaju druge tužbe radnika.

Od Vlade TK radnici traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 500 KM, uvezivanje radnog staža i obezbeđivanje prava na lečenje.

˝Nakon 23 godine, znači od osnivanja ove države, mi imamo jednu strukturu na vlasti koja krade od naroda. Oni se samo menjaju, jedni odu, drugi dođu. Pri tome kradu od naroda i uništavaju privredu i fabrike, uništavaju našu decu i zadužuju ih. Mi organizujemo proteste kao podršku radnicima. Idemo na to da se smeni kompletna Vlada TK-a˝, kazao je nedavno za Oslobođenje Aldin Širanović, osnivač i vođa pokreta Udar.

http://www.youtube.com/watch?v=px6xAysGvE8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track