HAPŠENJA PO EVROPI: Pali srpski pljačkaši zlatara!

Završili iza rešetaka

HAPŠENJA PO EVROPI: Pali srpski pljačkaši zlatara!

Crna Hronika -
Osumnjičena grupa je iz vitirna juvelirnicani koje su porazbijali sekirama i čekićima, krala skupocene ručne satove i zlatni nakit, koji su prodavali, a novac ulagali u kupovinu stanova, skupocenih automobila i lični provod

BEOGRAD - Policijski službenici MUP, UKP i Policijske uprave za grad Beograd i Tužilaštva za organizovani kriminal, danas su, u koordinisanoj akciji sa policijskim službenicima Nemačke i Švajcarske, zbog osnova sumnje da su izvršili više razbojništava i pljački juvelirnica u nekoliko zemalja Zapadne Evrope, uhapsili više osoba, koji su članovi organizovanih kriminalnih grupa.

Oni su u pljačkama juvelirnica, uz pretnju vatrenim oružjem, uzimali veće količine skupocenih ručnih satova i zlatnog nakita i tako protivpravno pribavili veliku imovinsku korist koju su međusobno delili u zavisnosti od uloge u organizovanoj kriminalnoj grupi.

Reč o Ivanu Šteko, zvanom "Ćaćala", rođenom 22.marta 1987. godine u Užicu, sa prebivalištem u Beogradu, Ivanu Vasilevu, zvanom Icko, rođen 26. jula 1982. godine u Beogradu, sa prebivalištem u Beogradu, Stefanu Cvetkoviću, zvanom Cajs, rođenom 27. decembra 1987. godine u Leskovcu, sa prebivalištem u istom gradu i Markom Markovićem, rođenom 18. septembra 1984. godine iz Beograda.

U saopštenju se dodaje da je u međunarodnoj policijskoj saradnji MUP-a i UKP sa policijskim službenicima Nemačke, tokom 2013. godine, u više navrata, prilikom izvršenja razbojništva u juvelirnicama u Nemačkoj uhapšeno jedanaest članova te organizovane kriminalne grupe.

To su Milorad Đokić, zvani Đovani, rođen 29. avgusta 1976. godine iz Ljubovije, Obrad Petrović, rođen 19. jula 1986. godine iz istog grada, kao i Duško Vićentić, rođen 07.decenbra 1988. godine i Vladimir Petrović, rođen 29. novembra 1982. godine. Uhapšeni su i Bojan Vasilev, rođen 17. jula 1982. godine i Marko Samardžić, rođen 28. juna 1995. godine, obojica iz Beograda, Zlatko Ajdanić, rođen 12. maja 1987. godine u Istoku, sa boravištem u Barajevu, u Beogradu, kao i Filip Gojković, zvani Crnogorac, rođen 24. avgusta 1992. godine u Beranama, u Crnoj Gori, a sa prebivalištem u Beogradu. Privedeni su i Vladimir Simeunović, rođen 12. juna 1986. godine iz Valjeva, Nikola Sparić, rođen 30. aprila 1992. godine iz Užica, kao i Aleksandar Pejić, rođen 15. marta 1991. godine, iz Užica.

MUP je naveo da su u koordinisanoj akciji policijskih službenika UKP MUP-a Srbije i policijskih službenika Švajcarske policije prilikom izvršenja razbojništva u juvelirnici u Švajcarskoj uhapšena tri člana te organizovane kriminalne grupe.

Reč je o Marku Resimiću, zvanom Resa iz Užica, rođenom 3.maja 1987. godine, Savu Nikčeviću, rođenom 26. maja1978. godine, iz Beograda i Aleksandru Gavriloviću, zvanom Kajzer, iz Valjeva, rođenom 22. juna 1975. godine u Valjevu.

Članovi te organizovane kriminalne grupe su u periodu od 2013. godine do dana kada su privedeni, izvršili više krivičnih dela razbojništva u juvelirnicama u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Uigrani... Svaki član grupe imao je tačno određenu ulogu
Uigrani... Svaki član grupe imao je tačno određenu ulogu

Oni su to čili tako što su, nakon ulaska u juvelirnice upotrebom sile uz pretnju vatrenim oružjem i drugim predmetima pogodnim za napad, iz vitrina koje su predhodno razbijali sekirama i čekićima, oduzimali veće količine skupocenih ručnih satova i zlatnog nakita.

Na taj načinu su oštetili juvelirnice za više stotina hiljada evra i sebi pribavili veliku protivpravnu imovinsku korist koju su međusobno delili u zavisnosti od uloge u organizovanoj kriminalnoj grupi.Tako pribavljen novac su ulagali u kupovinu nekretnina, skupocenih automobila i lični u provod.

MUP je takođe napomenuo da je uspehu ove višemesečne akcije doprinela odlična međunarodna policijska saradnja policijskih službenika UKP MUP Srbije sa policijskim službenicima Nemačke i Švajcarske, kao i Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, sa državnim tužilaštvom u Visbadenu i Tužilaštvom Švajcarske.

Po nalogu zamenika tužioca Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, osobama je određeno zadržavanje do 48 časova, zaključcuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track