HAPŠENJA U PIO FONDU: Završena saslušanja osumnjičenih za lažne penzije
Foto: Glas

Tužilaštvo za organizovani kriminal

HAPŠENJA U PIO FONDU: Završena saslušanja osumnjičenih za lažne penzije

Crna Hronika -
Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će danas biti donete odluke o daljem posutpanju u tom slučaju

BEOGRAD - U Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno saslušanje osumnjičenih za zloupotrebe sa starosnim penzijama i oštćenje PIO fonda. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će danas biti donete odluke o daljem posutpanju u tom slučaju.

Tužilaštvo će doneti odluku o istrazi protiv njih kao i o predlogu za određivanje pritvora, precizirao je Radisavljević i podsetio da je njima određeno zadržavanje do 48 sati.

Juče uhapšeni i saslušani Ivan Đinđić, Željko Antulov, Predrag Dejanović, Dejan Filipović, Sredoje Mirković i Zorica Otrvić Stamenković. Oni se sumnjiče da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe od 2007. do 2014. većem broju lica omogućili nezakonito ostvarivanje prava na starosnu penziju i na taj način oštetili PIO fond za 70 miliona dinara.

Policija analizira još oko 250 slučajeva neosnovanih starosnih penzija za koje se procenjuje da je PIO fond oštećen za oko tri miliona evra, pored već utvrđenih zloupotreba u 58 slučajeva zbog kojih je juče uhapšeno šest osunjičenih.

Za tih 58 slučajeva, a postoji osnovna sumnja da je došlo do neosnovane isplate penzija u iznosu od oko 62 miliona dinara, dok je za PIO Fond pričinjena šteta oko 70 miliona dinara, rekao je juče Tanjugu tužilac Radisavljević. Sumnja se da su okrivljeni na ime naplate svojih usluga neosnovano zaradili 113.000 evra i preko 3,3 miliona dinara.

Prema navodina krivične prijave sumnja se da su sačinjavali falsifikovanu dokumentaciju i unosili neistinite podatke o ostvarenom radnom stažu i stažu osiguranja u matičnoj evidenciji PIO fonda za veći broj lica. Na taj način su kako se sumnja, licima koja za to nisu ispunjavala uslove omogućili nezakonito ostvarivanje prava na starosne penzije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track