Hapsiće korumpirane političare i tajkune!

Tadić najavio čistku

Hapsiće korumpirane političare i tajkune!

Politika -
Uslov nad uslovima: Predsednik DS poručio da će biti premijer samo ako se ozbiljno krene u hapšenje svih koji su oštetili državu

BEOGRAD - Čelična pesnica u Nemanjinoj.Lider Demokratske stranke Boris Tadić rekao je svojim najbližim saradnicima, na sastanku održanom pre dva dana u centrali stranke u Krunskoj ulici, da će se prihvatiti posla premijera samo ukoliko bude imao odrešene ruke da pred lice pravde izvede sve korumpirane političare, ali i tajkune koji su učestvovali u pljački Srbije, saznaje Kurir od izvora iz vrha DS.

Tadić, poznat po tome što se za vreme svog mandata predsednika države upustio u ozbiljnu borbu sa organizovanim kriminalom, kako tvrdi naš izvor, hoće taj posao da privede kraju kao premijer buduće vlade.

EU upozoravala

- On je rekao da postoji veliki broj ljudi u Srbiji, među kojima ima i tajkuna i političara iz svih stranaka, koji su se obogatili na nesreći naroda i na štetu države i da to ne sme da ostane nekažnjeno. On će za to tražiti podršku ne samo svoje stranke nego i koalicionih partnera u budućoj vladi, pa ako oni pristanu na ove uslove, spreman je da bude predsednik vlade - kaže naš dobro obavešteni izvor.

Inače, i iz EU već mesecima stižu upozorenja da vlast mora da se obračuna s visokom korupcijom ako želi nastavak pregovora i članstvo, o čemu je Kurir već pisao pre nekoliko dana, te da je ovo idealan trenutak da Srbija podseti svet da je zemlja u kojoj se poštuju zakoni, a ne kriminalci.

Prvi čovek socijalista Ivica Dačić kazao je juče da podržava principe buduće vlade koje je izneo Boris Tadić.

- Već četiri godine smo u koaliciji sa DS, ti principi su bili temelj prethodne vlade, mi to podržavamo, tako da mislim da se ta poruka više odnosi na one koji dosad nisu bili u vladajućoj koaliciji. Između DS i nas nema spornih pitanja, ne očekujem teške razgovore - naveo je Dačić.

Podrška

Momo Čolaković iz PUPS kaže da ta stranka podržava sve što je Tadić predložio:

- Insistiraćemo na tome da se u daljim razgovorima pokrene i pitanje socijalnih dimenzija države i socijalne pravde. Znači, prioriteti vlade treba da budu pre svega evrointegracije, KiM i ekonomski odnosi i u tom kontekstu zaposlenost.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je ovaj potez demokrata odličan.

- To je važan proces, borba protiv korupcije i kriminala dovodi do jačanja uloge policije i sudstva, kao i svesti među građanima. Tadić je to započeo kao predsednik, sad će da bude lakše, iako nikad nije lako, biće i ozbiljnih otpora, ali to je put kojim treba ići - navodi Lihtova.

Reakcije

Principi i načela buduće vlade, koje je izneo predsednik DS Boris Tadić, prihvatljivi su za većinu stranaka u Srbiji, jednodušna je ocena analitičara.

Dejan Vuk Stanković

- Borba protiv korupcije i kriminala i sređivanje stanja u ekonomiji nešto su što se podrazumeva i što pokazuje da su bar identifikovani pravi principi koje treba primeniti u sređivanju prilično haotičnog stanja u društvu i državi.

Milan Nikolić

- Najvažniji od navedenih principa je onaj koji se odnosi na nameru da troškovi krize budu ravnomernije raspoređeni na sve slojeve stanovništva. Prethodna vlada je bila u velikoj meri socijalna, mnogo više nego vlade pre nje, ali zbog krize ta njena osobina nije mogla da dođe do izražaja.

Nikola Jovanović

- Principi koje je izneo Tadić su razumni, a ključni spoljnopolitički cilj jeste otpočinjanje pregovora sa EU. Međutim, vladu treba formirati što pre kako bi se intezivno krenulo u lobiranje da uslovi za otvaranje pregovora budu dostižni i razumni. Tu nema vremena za gubljenje i to će biti politička bitka ravna onoj za kandidaturu, ako ne i teža od nje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track