HARAČ: Uzimaće nam platu zbog TV pretplate!

HARAČ: Uzimaće nam platu zbog TV pretplate!

Društvo -
Vezivanje pretplate za imovinu i skidanje novca s računa građanima koji duguju Javnom servisu predlog je izmene Zakona o radio-difuziji

BEOGRAD - Otimačina.Država planira da svima koji ne plaćaju pretplatu za Radio-televiziju Srbije skida novac s računa. Pretplata bi trebalo da postane poreska obaveza, i to za sve koji plaćaju porez na imovinu, na kuće i stanove.Ove novine je gostujući na Javnom servisu saopštio Rade Veljanovski, član Radne grupe za izmenu Zakona o radio-difuziji, ističući da konačno rešenje nije doneto. Osnov za plaćanje sada je TV prijemnik, a trebalo bi da bude vlasništvo nad nekretninama.On je naveo da bi tako procenat naplate mogao da se poveća na oko 70 odsto.- Onome ko ne plati skinuće se s računa od plate, penzije... Država svojim mehanizmima kreće u prinudnu naplatu - dodao je Veljanovski.Inače, članovi Radne grupe još nisu razmatrali kako će se tretirati zaostala dugovanja građana prema RTS. Goran Karadžić, član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) i Radne grupe, smatra da je neizvodljivo skidanje s računa.- Ministarstvo finansija uvodi naknadu za javni radiodifuzni servis, čime će pretplata dobiti viši stepen obaveznosti - ističe on.Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da nam je Javni servis potreban, ali pod uslovom da zaista bude javan.- Moramo da znamo šta dobijamo za naš novac, kolike su im plate, cene prenosa, serija. To se krije i građani su nepoverljivi - ističe Nikolić.Vojin Biljić, advokat i potpredsednik Asocijacije za evropske integracije, smatra da je vezivanje pret­­plate za vlasništvo nad imovinom diskriminacija građana prema imovnom stanju.- Platiće isto onaj ko ima 400 kvadrata i onaj ko ima 15! Siromašnije kategorije će proći najgore, moraće da plate, a neko ko ima novac i živi u hotelu neće platiti ništa - ističe on i dodaje da bi ovakav zakon mogao da bude oboren na sudu.Aleksandar Tijanić, direktor RTS, juče nije bio dostupan za komentar.

Aleksandar Tijanić
Aleksandar Tijanić

Nepopularna mera- Da li će ovo biti popularnije? Nema popularne mere jer je problem kad građanin dobije priznanicu i kad mora da gurne ruku u džep i ode da plati. Ali biće efikasnije - rekao je član Radne grupe za izmene zakona.

Tender za TV AvalaSavet RRA pokrenuo je raspisivanje konkursa za mrežu koju je koristila TV Avala.- Od Ratela očekujemo da nam dostavi svoje cene, da ih obračunamo s našim i da objavimo konkurs. Od tada će zainteresovani imati rok od 60 dana da se prijave - naveo je Goran Karadžić, član Saveta RRA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track