Džoli i Hejg u Potočarima: Haljina od bombona za slavnu glumicu od majki Srebrenice!
Foto: Andjelina U Srebrenici, Klix.ba

POmen žrtvama

Džoli i Hejg u Potočarima: Haljina od bombona za slavnu glumicu od majki Srebrenice!

Planeta -
Nakon razgovra u Predsedniđtvu BiH , britanski ministar i holivudska glumica u Srebrenici odali počast žrtvama

SARAJEVO - Članovi Predsedništva BiH izrazili su danas u Sarajevu u razgovoru sa šefom britanske diplomatije Vilijemom Hejgom očekivanje da će Velika Britanija podržati novu strategiju EU prema BiH, "koja uvažava specifičnosti te zemlje". U pratnji britanskog ministra u poseti Predsedništvu BiH bila je i holivudska glumica Andželina Džoli.

Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović naveli su da takođe očekuju da će nova strategija EU prema BiH imati u fokusu ekonomsko-finansijske i socijalne reforme, i da će podrazumevati politički, a ne birokratski pristup Unije.

Hejg je podržao evropski put BiH i istakao da Velika Britanija prati situaciju u BiH s velikim interesovanjem, kao i da je spremna da pruži svu potrebnu podršku i pomoć toj zemlji u procesu evroatlantskih integracija. Dodao je da će se njegova zemlja takođe snažno zalagati da BiH bude u vrhu prioriteta EU.

 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Džoli je kazala da "voli BiH i podržava njen napredak, te da ima puno prijatelja u svetu koji prate situaciju u BiH i koji je podržavaju u njenim nastojanjima". Glumica je istakla da je fokus njenih interesa sprovođenje inicijative za prevenciju seksualnog nasilja u ratnim sukobima, a Hejg je tim povodom najavio da će u Londonu 13. juna biti održan samit o prevenciji seksualnog nasilja. Džoli i Hejg prisustvovali su danas konferenciji "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge regionalnih snaga bezbednosti u operacijama podrške miru".

Hejg i Džoli su nakon konferencije doputovali u Srebrenicu, gde je predviđen njihov sastanak sa preživelim žrtvama. Hejg i Džoli su helikopterom sleteli nedaleko od Memorijalnog centra u Potočarima.

Jedna od majki iz Srebrenice napravila je haljinu za američku glumicu od omota bombona i nada se da će joj uručiti.

Također, njih dvoje će položiti cveće i odati počast žrtvama genocida, a nakon toga i razgovarati sa majkama Srebrenice i načelnikom Ćamilom Durakovićem u okviru kampanje borbe protiv silovanja žena u konfliktima širom sveta a koju je pokrenuo Hagu 2012. godine.

(klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track