Hejg: Škoti, ako budete nezavisni neće vam biti bolje!

Kampanja

Hejg: Škoti, ako budete nezavisni neće vam biti bolje!

Planeta -
Na referendumu u septembru građani će odgovarati na pitanje: "Treba li Škotska da bude nezavisna zemlja?"

LONDON - Ostatak sveta "zbunjen" je zbog namere Škotske da raspiše referendum na kojem će građani glasati o napuštanju Ujedinjenog Kraljevstva, saopštio je danas šef britanske diplomatije Vilijam Hejg. Pristalice nezavisnosti Škotske "u velikoj su zabludi" ako misle da će im, u tom slučaju, biti bolje", rekao je Hejg u Edinburgu.

Hejg je, takođe, naglasio da Škotska na ovaj način reskira da izgubi članstvo u šestoj po redu svetskoj ekonomiji, NATO-u i Evropskoj uniji, kao i predstavnike u grupama G7, G8 i G20; stalno sedište u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i prisustvo u svetskoj diplomatskoj mreži. Škotski građani će, na referendumu u septembru odgovarati na pitanje: "Treba li Škotska da bude nezavisna zemlja?".

Ako većinski odgovor bude pozitivan, biće prekinuta politička zajednica sa Engleskom, koja datira od 1707. godine, podsetio je Frans pres. "Putujući od Avganistana do Brazila i od Kanade do Australije, video sam da su svi zbunjeni, jer neko pokušava da raskine zajednicu, tako fleksibilnu, tako uspešnu i onakvu koju svi poštuju", rekao je Hejg.

Prema njegovima rečima, kada neko sa strane posmatra Ujedinjeno Kraljevstvo, "vidi jedan od najuspešnijih svetskih primera stabilne demokratske vlasti, ekonomskog razvoja i diplomatskog uticaja". "Svet se divi bogatstvu i raznovrsnosti naše kulture, jezika, istorije, sporta i tradicije", smatra šef britanske diplomatije i dodaje da je Ujedinjeno Kraljevstvo "veće od prostog skupa svojih delova".

Hejg je rekao i da bi nezavisna Škotska trebalo da se prijavi za članstvo u Evropskoj uniji, zajedno sa ostalim zemljama članicama - od kojih će neke možda želeti nezavisnost svojih regiona. Takođe, kako je naveo, od Škotske će se očekivati da se priključi šengenskom prostoru i da uvede evro kao valutu. Prema istraživanju agencije "Ipsos MORI", u maju, 31 odsto građana Škotske glasalo bi za nezavisnost, dok bi 59 odsto zadržalo "status kvo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track