Hejgel: S. Koreja i Iran ne mogu da dobace do Amerike
Foto: REUTERS

Nije zabrinut

Hejgel: S. Koreja i Iran ne mogu da dobace do Amerike

Planeta -
Hejgel je odgovarajući na pitanje u Odboru za vojnu službu Predstavničkog doma Kongresa naveo da ne veruje da Severna Koreja i Iran imaju rakete dugog dometa, sa oružjem za masovno uništenje, koje bi mogle da dosegnu SAD

VAŠINGTON - Američki sekretar odbrane Čak Hejgel rekao je da ni Iran ni Severna Koreja nisu sposobni da napadnu SAD raketama sa nuklearnim bojevim glavama.

Hejgel je odgovarajući na pitanje u Odboru za vojnu službu Predstavničkog doma Kongresa naveo da ne veruje da Severna Koreja i Iran imaju rakete dugog dometa, sa oružjem za masovno uništenje, koje bi mogle da dosegnu SAD.

On, međutim, nije isključio mogućnost da neka od tih zemalja dođe do tog naoružanja. Severna Koreja je priznala da radi na proizvodnji raketa sa nuklearnim bojevim glavama i zapretila da će ih upotrebiti.

Američka antiraketna odbrana stacionirana je u Pacifiku, zbog eventualnog severnokorejskog raketnog napada narednih dana. Ministar odbrane Južne Koreje Kim Kvan-jin prošle nedelje je rekao poslanicima u južnokorejskom parlamentu da je Pjongjang premestio rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu.

Pretpostavlja se da se radi o raketama "musudan", koje imaju domet između 3.000 i 4.000 kilometara, i strahuje se da bi mogle biti ispaljene pre 15. aprila, kada Severna Koreja slavi rođendan Kim Il Sunga, osnivača zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja