HEROJ: Pilot poginuo da bi spasao bebe i đake!

Žrtvovao sebe da spase druge

HEROJ: Pilot poginuo da bi spasao bebe i đake!

Crna Hronika -
Major Goran Savić nije se katapultirao na vreme jer je pokušavao da izbegne pad na obližnju školu ili vrtić! Kopilot potpukovnik Tomislav Bećagović zadobio lakše povrede

NOVA PAZOVA - Heroj!Major Goran Savić (39), pilot Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije, poginuo je juče u Novoj Pazovi oko 10.45, kad je školski avion „lasta“ pao u dvorište fabrike boja i lakova „Viteks“! Njegov kopilot, potpukovnik Tomislav Bećagović, takođe iz Tehničkog opitnog centra, zadobio je lakše povrede, a pretpostavlja se da je do nesreće došlo usled otkazivanja kontrolne table aviona. Zahvaljujući herojskom činu pilota, koji se prekasno katapultirao zato što je do poslednjeg momenta tražio najbezbednije mesto za sletanje, niko od meštana Nove Pazove nije povređen, ali je svoju hrabrost major Savić platio glavom.- Samo deset metara od mesta gde je pao avion nalazi se fabrika boja i lakova „Viteks“. Da je avion pao na tu fabriku, cela Pazova bi odletela u vazduh! Blizu su i osnovna škola, vrtić, igraonica i nekoliko kafića, ali je pilot uspeo da se prizemlji na mesto koje je najbezbednije u krugu od sto metara - priča jedan od očevidaca tragedije.Čudan zvukMeštani Nove Pazove pričaju da je avion u kom su bili major Savić i potpukovnik Bećagović leteo iznad grada pun sat pre nego što je došlo do kvara.- Avion je najnormalnije kružio, a onda je iznenada počeo da se obrušava i istovremeno okreće oko svoje ose! Sve vreme se čuo neki neobičan zvuk, neko trokiranje... Delovalo nam je kao da pilot pokušava da pokrene motor. Kad je avion bio na oko 300 metara od zemlje, kopilot se katapultirao i vetar ga je poneo dalje od aviona, a pilot je do poslednjeg momenta ostao u kabini. Kasnije sam čuo od nekih policajaca da se prekasno katapultirao i da nije bilo dovoljno vremena da mu se otvori kupola padobrana - priča očevidac nesreće.Dve detonacijeNaš sagovornik kaže da su se, ubrzo nakon pada aviona, začule dve snažne detonacije!- Dotrčao sam da pomognem, ali tad je već sve bilo u plamenu. Nekoliko ljudi panično je pokušavalo da ugasi vatru i tek tada smo ugledali pilota kako skvrčen leži nekoliko metara od aviona. Neko je povikao: „Ljudi, šta ćemo sad, mrtav je!“, ali je jedan komšija konstatovao da ima puls - dodaje naš sagovornik.Major Savić je helikopterom prevezen na VMA, gde su mu konstatovane teške povrede glave i kičme. Priključen je na aparate za disanje, ali je ubrzo umro. Potpukovnik Bežagović s povredama skočnog zgloba takođe je prevezen na VMA.

Goran sa suprugom i sinovima ( Foto: Blic reprint )
Goran sa suprugom i sinovima ( Foto: Blic reprint )

Major Goran Savić
Major Goran Savić

Goran Savić bio je jedan od najcenjenijih vojnih pilotaMajor Goran Savić rođen je 5. decembra 1973. u Zenici. U vojsci je bio od 27. septembra 1997, a u Centru za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra od 13. jula 2011. Bio je oženjen i otac je dva maloletna sina, a s porodicom je kao podstanar živeo u Beogradu. Major Savić bio je jedan od najcenjenijih pilota Vojske Srbije, a na nedavnom aero-mitingu u Batajnici pokazao je svoje vrhunsko umeće na avionu „supergaleb N-62“.Potpukovnik Tomislav Bećagović član je aero-kluba „Galeb G4“ iz Novog Sada 2005. godine. U klubu kažu da je Bećagović „pilot vrhunske kategorije“. Savić i Bećagović učestvovali su prošle godine i na međunarodnom aero-mitingu u Češkoj leteći u „supergalebu“.Reagovanja načelnika generalštaba i ministra odbrane Srbije

Diković: Otkazale komandeGeneral-potpukovnik Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, izjavio je da je do pada vojnog aviona u Novoj Pazovi došlo jer su otkazale komande letelice.- Rano je davati ocene zašto je došlo do pada aviona. Detalje još ne znamo i istraga će pokazati šta se tačno desilo - rekao je Diković nakon što je obišao povređenog pilota na VMA.On je dodao da je do nesreće došlo u toku planiranih aktivnosti opitnog leta na avionu tipa „lasta“ i u toku ispita majora Gorana Savića za opitnog pilota.

Vučić prekinuo posetu KipruPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić naredio je hitnu istragu . Aleksandar Vučić se, inače, nalazio u poseti Kipru, ali je posetu prekinuo čim je saznao za pad vojne letelice kod Nove Pazove.Prvi potpredsednik Vlade juče je izrazio nadu da će ovakve nesreće ubuduće biti sprečene.- Biti vojnik je težak i odgovoran posao koji nosi rizike, a naš zadatak je da ovakve slučajeve smanjimo na najmanju moguću meru - kazao je Aleksandar Vučić.

Helikopter odvozi Savića i Bećagovića na VMA
Helikopter odvozi Savića i Bećagovića na VMA

Gorna (prvo zdesna) sa Milicom Mandić
Gorna (prvo zdesna) sa Milicom Mandić

Podrška olimpijke Milice Mandić

Milica Mandić, osvajačica ovogodišnjeg olimpijskog zlata u Londonu, podržala je pipadnike Vazduhoplovstva i protivvazduhopovne odbrane na pripremama letačkog dela programa aeromitinga “Batajnica 2012“. Pravo iznenađenje postrojenom sastavu 204. vazduhoplovne brigade bila je Milica Mandić, koja je pred stroj izašla iz aviona G-4.

Peta nesreća♦ jul 2008 - Pilot Tomas Janik spasao se skokom iz „orla“♦ septembar 2008 - Pilot Ištvan Kalas poginuo je pri padu „supergaleba G4“ na aerodromu u Batajnici♦ jul 2009 - Pilot Rade Radenović i vojnik Milan Ulemek poginuli kad se MiG 29 srušio u Batajnici♦ jun 2010 - Avion „orao“ srušio se u Gružansko jezero, a pilot Slobodan Jocić spasio se katapultiranjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track