HILARI KLINTON PRED PROMOCIJU KNJIGE: Putin može biti opasan
Foto: Reuters

Ratoborna retorika

HILARI KLINTON PRED PROMOCIJU KNJIGE: Putin može biti opasan

Planeta -
Bivša šefica američke diplomatije pred predstavljanje svoje knjgie "Teški izbori" u Berlinu napala predsednika Rusije

BERLIN - Biši američki državni sekretar Hilari Klinton, koja će danas u Berlinu predstaviti svoju knjigu "Teški izbori", izjavila je za Bild am Zontag da ruski predsednik Vladimir Putin može biti opasan.

"Mislim da on može biti opasan. Čovek kao Putin uvek ide do granice", rekla je Klintonova i upozorila da je sada nužna "jedna jasna poruka" šefu Kremlja.

Putinova "najnovija agresija u Ukrajini" mora, kako smatra Klintovina, dobiti odgovor u jednoj zajedničkoj reakciji Zapada.

"Mi ne možemo dopustiti da jedan politički vođa, posle Drugog svetskog rata, iznova povlači granice Evrope", rekla je Klintonova i dodala da većina Ukrajinaca želi da živi u nezavisnoj zemlji koja je "most" između Zapada i Rusije.

Klintonova, koja razmišlja o predsedničkoj kandidaturi, istakla je da posebno mladi ljudi u Ukrajini žele da budu jače povezani sa Evropom.

Joakim Gauk Foto Reuters

Kada je, međutim, reč o Putinu, za koga ona misli da može biti opasan, ni nemački predsednik Joakim Gauk ne misli puno drugačije i on je u tradicionalnom predsedničkom letnjem intervjuu za nemačku televiziju ZDF izneo skepsu prema onima, koji u ukrajinskom konfliktu pokazuju razumevanje za Putina.

"Mislim da bi, ako bi imali intenzivnije izveštaje o tome šta obeležava život u Rusiji - pravna nesigurnost, težak odnos prema manjinama, povrede međunarodnog prava, odnosu siromašnih i bogatih - ako bi naše stanovništvo to tačno registrovalo, onda, verujem, ono to ne bi smatralo dobrim", rekao je Gauk u intervjuu koji će danas biti objavljen, prenosi Tanjug.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track