HITLEROVCI: NDH ide u Brazil
Foto: Fonet/AP

Hrvati uz brojne skandale stigli do sSP

HITLEROVCI: NDH ide u Brazil

Fudbal -
Ispadi fudbalera i navijača „kockastih“ postali svakodnevica, a FIFA još nije odlučno reagovala na incidente

Za ludnicu spremni.Proustaški orijentisani navijači fudbalske reprezentacije Hrvatske pružili su veliku podršku Josipu Šimuniću, koji se našao na stubu srama svetske javnosti jer je nacističkim pokličom „Za dom spremni“ proslavio trijumf nad Islandom i odlazak na SP u Brazil.Njegovi istomišljenici i poštovaoci zločina Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Andrije Artukovića, Jure Francetića, Mate Bobana i ostalih koljača srpske, jevrejske i romske nejači pokrenuli su na Fejsbuku stranicu „Potpora Josipu Šimuniću“, koju je za svega četiri sata lajkovalo više od 25.000 ljudi.Ne prestaju reakcije na neonacizam koje je veličao Josip Šimunić. FIFA je otvorila istragu protiv fudbalera, a kakvu će odluku doneti, biće poznato za nekoliko dana. HNS je juče otvoreno rekao da neće kazniti Šimunića i da isto očekuje i od FIFA. Ministar sporta u Hrvatskoj Željko Jovanović rekao je da HNS i HOK imaju istorijsku šansu da pošalju poruku da na stadionima više ne bude ustaštva. On je ponovio da poklič „Za dom spremni“ veliča ustaštvo.- Misao da me povezuju s bilo kakvim oblikom mržnje i nasilja me užasava. Ako je neko drugačije ili negativno shvatio moje navijanje, moram da negiram da sam to uradio u bilo kakvom političkom kontekstu - rekao je bez imalo stida Šimunić i dodao:- Za mene nema polovičnih emocija ni polovične borbe, a posebno kad nosiš nacionalni dres. Na svoj način sam se, kao fudbaler, borio za ime i ugled svoje domovine, za svoj dom. I to je jedina slika doma koju imam u svojoj glavi.

Iz grada DžilongaROĐEN U USTAŠKOM MESTUDžo Šimunić rođen je u Australiji, u gradiću Džilongu pored Melburna. Roditelji su mu poreklom iz sela Otigošće između Kiseljaka i Fojnice u BiH. Dobitnik je nagrade Ustaša godine za 2013. godinu.U gradu Džilongu žive potomci ustaša iz Drugog svetskog rata iz pasivnih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Tokom poslednjeg rata u Jugoslaviji hrvatski emigranti su slali veliku novčanu pomoć u Hrvatsku za kupovinu oružja.

Sud iz KninaNEMA KAZNE ZA „ZA DOM SPREMNI“Poklič i parola „Za dom spremni“ po zakonu Republike Hrvatske je kažnjiv, ali su u praksi stvari drugačije. Prekršajni sud u Kninu u martu 2012. odbacio je prijavu policije protiv Jakova Markovića zbog nošenja i prodaje suvenira s natpisom „Za dom spremni“ kao neutemeljenu.Iako je Marković prodavao majice sa ustaškim obeležjima i spornom parolom, sud je utvrdio da je pozdrav „Za dom spremni“ poznat kroz celu hrvatsku istoriju, te da time ne predstavlja nikakvo ustaško obeležje.

SkandalUSTAŠTVO KOŠTA 3.300 EVRAOpštinsko javno tužilaštvo u Zagrebu kaznilo je Šimunića s 25.000 kuna (oko 3.300 evra) zbog ustaškog pozdrava. U saopštenju se navodi da je prekršajni nalog podignut protiv 35-godišnjeg Šimunića na osnovu Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima. Tužilaštvo je navelo da je igrač bio svestan da taj uzvik simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima NDH, kao i da predstavlja „manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track