HITNA NAREDBA MUP: Barič mora biti evakuisan do 17 sati!
Foto: Nemanja Pančić

Stanje alarmantno

HITNA NAREDBA MUP: Barič mora biti evakuisan do 17 sati!

Srbija -
Mole se građani da se ne opiru i da slušaju savete Žandarmerije i specijalaca, glasi hitan apel MUP Srbije
1 / 9 Foto: Nemanja Pančić

BEOGRAD - Barič mora biti evakuisan do 17 časova, kada se očekuje vrh poplavnog talasa, saopštio je MUP. Mole se građani da ne odbijaju saradnju i da slušaju savete i instrukcije spasilaca, navodi se u saopštenju Biroa za saradnju s medijima MUP.

Sektor za vanredne situacije MUPa Srbije dao je nešto pre 13.00 sati nalog da se evakuišu stanovnici Bariča, rečeno je u Sektoru. Prigradsko naselje Barič nalazi se pored Obrenovca, iz kojeg je od juče evakuisano 4.000 ljudi. "Mole se građani da se ne opiru i da slušaju savete Žandarmerije i specijalaca", glasi hitan apel MUP Srbije.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić izjavio je oko 14.30 da vrh poplavnog talasa po probijanju Savskog nasipa ne bi trebalo da ugrozi Obrenovac i podigne nivo vode.

15.26 - Evakuacija stanovnika Bariča je u toku, a policija obilazi sve kuće i proverava da li su ljudi evakuisani, dok one koji još nisu napustili svoje domove ili nemaju prevoz, policija prevozi svojim vozilima. Stanovnici Bariča navode da su obavešteni da treba da se evakuišu, da građani slušaju preporuku nadležnih i da su sa sobom poneli samo najnužnije stvari.

Barič nadleću helikopteri, a većina građana je napustila svoja domaćinstva, dok su domaće životinje i živina ostale u dvorištima. Stanovnici Bariča evakuišu se autobusima, a evakuacija bi trebalo da bude završena do 17 sati kad se očekuje vrh poplavnog talasa. Iz pravca Bariča ka Beogradu se kreće velika kolona vozila građana koji se evakuišu ličnim prevoznim sredstvima.

13.10 - Posle pucanja nasipa za sat vremena očekuje se nadiranje vode u Bariču, a za dva sata voda se očekuje na mostu pre Obrenovca, javlja izveštač Kurira. Evakuacija u toku. Telefonske veze su u prekidu, žitelji spasavaju i životinje, koje nose u rancima. Kruže helikopteri. Na tri minuta stižu autobusi koji voze evakuisane za Beograd.

CENTAR ZA TRIJAŽU: Prijem evakuisanih iz Bariča u Košutnjaku!

Štab za vanredne situacije grada Beograda obaveštava sve građane Bariča da je otvoren novi centar za trijažu i prijem evakuisanih lica u prostorijama Fakulteta za fizičku kulturu u Ulici Blagoja Parovića 56 u Košutnjaku. Svi autobusi sa evakuisanim građanima, kao i oni koji se evakuišu sopstvenim prevozom, treba da prođu kroz ovaj centar za trijažu gde će biti evidentirani, podvrgnuti lekarskom pregledu i poslati u objekte za smeštaj. Grad Beograd je obezbedio dovoljno kapaciteta za smeštaj svih lica koja će biti evakuisana iz Bariča. Pozivamo građane Bariča da se pridržavaju naređenja MUP-a oko evakuacije i da izvršavaju naloge službenuh lica na terenu. Mera evakuacije je doneta u cilju obezbeđivanja njihove bezbednosti i života. Obaveštavamo građane da se ne upućuju privatnim vozilima za Barič, jer je put skretanja od Ostružnice ka Umci zatvoren za civilni saobraćaj radi lakše evakuacije ugroženih ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=TtKJWlsdRtM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track